Свет

Шолц се презнојава због Кристине: Све већи притисци да смени министарку одбране

Изјава Кристине Ламбрехт да је због сукоба у Украјини доживела "много посебних искустава" довела је до позива да се она смени неком кредибилнијом фигуром
Шолц се презнојава због Кристине:  Све већи притисци да смени министарку одбране© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Немачки канцелар Олаф Шолц данима се презнојава због своје "бламантне" министарке одбране Кристине Ламбрехт која сукоб у Украјини види као прилику за "занимљиве сусрете".

Због њеног испада, снимљене новогодишње честитке у којој каже и да је ситуација у овој источноевропској земљи довела до "много посебних искустава", Шолц је, како пише "Фајненшел тајмс", под све већим притиском да "претумба" своју владу и замени Ламбрехтову неком кредибилнијом фигуром.

То што је, док на истоку континента лете ракете и људи гину, министарка своју пословну годину оценила као да прича доживљајима са летњег распуста, многе је навело да се запитају је ли она права особа на челу одбрамбеног сектора.

Сумња се да је, у тренутку док влада настоји да реконструише своје оружане снаге, и, како пише "Фајненшел тајмс", промени своје место у европском безбедносном поретку, ова функција је превелики залогај за садашњу министарку.

Заменик парламентарног лидера конзервативне опозиционе партије Хришћанско-демократске уније Јохан Вадепхул, описао је видео као "узнемирујући", рекавши за дневни лист "Зидојче цајтунг" да показује да она нема прави "став" за своју садашњу функцију.

Ни "Шпигл" који је видео оценио као "неприкладан и срамотан" није био ништа благонаклонији, док је председница одбора за одбрану Бундестага, Мари-Агнес Штрак-Цимерман, чланица Шолцовог коалиционог партнера Слободних демократа ситуацију описала као "помало несрећну".

На питање да ли Ламбрехт и даље има Шолцово поверење, портпарол канцелара је међутим рекао: "Да, наравно. Канцелар добро ради и верује свим колегама из кабинета, а  наравно то се односи и на поменуту министарку".

Ламбрехтова је, како оцењује "Фајненшел тајмс", имала тежак период откако је именована на функцију  министра одбране пре нешто више од годину дана, када је Шолц представио свој кабинет.

У јануару 2022. године, у време када је Владимир Зеленски молио запад да пошаље тешко наоружање, у Кијеву ју је, подсећа медиј, дочекала поруга и ужаснутост након што је најавила да ће Немачка послати 5.000 шлемова.

Нови јади задесили су је неколико месеци касније, када се прочуло да се са својим двадесетједногодишњим сином возила војним хеликоптером.

Уз то, морала је да се ухвати у коштац са проблемима набавке за свој ресор и кашњењима која су бацила сенку на напор владе да са 100 милијарди евра модернизује Бундесвер.

А на све то, у медије је испливало и да је систем одбране Немачке незванично "капут", будући да се прошлог месеца, чак 18 тенкова немачке производње "пума" покварило током вежбе и морало да буде враћено произвођачима.

image