Свет

Кијевско-печерска лавра: Расколничка црква нема дозволу да служи у Успенском саборном храму

Није било никавог захтева Православне цркве Украјине да у два храма врше богослужење за Божић, наводи се у саопштењу Украјинске православне цркве
Кијевско-печерска лавра: Расколничка црква нема дозволу да служи у Успенском саборном храмуwww.globallookpress.com © Sadak SouiciLe Pictorium

Управа комплекса није добила никакав захтев нити обавештење о организовању божићне службе поглавара такозване Православне цркве Украјине (ПЦУ) Епифанија Думенка, објављено је на сајту канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) Московске патријаршије.

"Јуче током састанка са свештенством и братијом Лавре, генерални директор Националног комплекса Кијевско-печерскa лавра А. В. Рудик рекао је да расколничка ПЦУ нема дозволу за богослужење у Успенском саборном и Трпезном храму лавре, као и да није послала никакав захтев за коришћење та два храма", наводи се у саопштењу УПЦ.

Претходно је прес-служба Kијевске митрополије канонске УПЦ саопштила да поглавар ПЦУ Епифаниј намерава да одржи богослужење у Успенском манастиру поводом Божића.

Украјински министар културе Александар Ткаченко је рекао да је Kомисија за примопредају здања Успенског манастира и Трапезне цркве од УПЦ на државу завршила рад.

Ове могуће акције ПЦУ представљају покушај насилног заузимања Успенског саборног храма уценама и обманама јавности, наводи УПЦ, наглашавајући да Министарство културе Украјине није коментарисало намеру ПЦУ да одржи Божићну службу у Лаври.

Од 1. јануара су Успенски сабор и Трпезни храм Кијевско-печерске лавре затворени и неприступачни за све па и за монахе УПЦ који су до тада ту боравили и сужили.

Према речима митрополита Павла, намесника Кијевско-печерске лавре, од првог дана нове године свештенству УПЦ је забрањен приступ Горњој лаври пошто је руководство културног резервата одбило да обнови уговоре о коришћењу са црква. УПЦ је изразила бојазан да ће власти пренети оба храма расколничкој православној цркви Украјине (ПЦУ).

Већ 4. јануара ПЦУ је саопштила да ће старешина храма Епифаније Думенко одржати богослужење поводом Рођења Господњег у Успенском саборном храму Кијево-печерске лавре.

image