Свет

Болтон објавио: Улазим у председничку трку, бићу ривал Трампу

Саветник бившег председника за националну безбедност најавио је оштрију спољну политику према Кини и Русији
Болтон објавио: Улазим у председничку трку, бићу ривал ТрампуGetty © Photo by Anna Moneymaker/Getty Images)

Бивши саветник Доналда Трампа за националну безбедност Џон Болтон кандидоваће се на изборима 2024.године и бити ривал свом бившем шефу за кога је рекао да му је "у терминалном паду" подршка унутар Републиканске партије.

Политички ветеран кога је и сам Трамп назвао "чврстим момком" и који је иначе признао да је учествовао у мењању режима у свету, рекао је за емисију "Добро јутро Британијо" да ће се његова кампања за Белу кућу фокусирати на то да буде оштрији према Кини и Русији.

"Ушао бих да добијем номинацију и то бих учинио првенствено на основу тога да нам је потребна много чвршћа спољна политика. Мислим да је важно да се то разуме, не само у Москви, већ и на местима као што је Пекинг, да ничим изазвана агресија против суседа није нешто што ће Сједињене Државе и њихови савезници толерисати", истакао је он, а пренео "Дејли мејл".

Болтон је рекао и да не би учестовао у трци "да не мисли да може озбиљно да трчи".

Прошлог месеца, он је такође најавио да ће се придружити предесничкој кампањи, ако други републиканци не иступе и осуде бившег председника због покушаја да се "отараси Устава" не би ли спречио да се "изборна превара" из 2020. понови.

"Мислим да се гласачи, републикански гласачи, људи који бирају републиканског кандидата, готово 95 одсто нису сагласни да је Доналд Трамп важнији од Устава", рекао је тада Болтон.

Седамдесетчетворогодишњи политичар, деценијама је иначе био стални члан републиканских администрација, служећи као помоћник генералног тужиоца Роналда Регана, помоћник државног секретара за послове међународних организација за време Џорџа Буша Старијег, а под Џорџом Бушом Млађим имао је вишеструке функције.

Од 2001. до 2005. године обављао је дужност подсекретара за контролу наоружања и међународне безбедности, затим је именован за амбасадора САД у УН, док је такође водио кампању за рат у Ираку као директор Пројекта за нови амерички век.

У Трамповој администрацији радио је од априла 2018. до септембра 2019. као саветник за националну безбедност, али га онда лидер републиканаца није узео у обзир за државног секретара "јер му се нису свиђали његови бркови".

Двојица политичара сукобили су се касније због спољнополитичких ставова о Ирану и Авганистану, а Трамп је 9. септембра твитовао да његове "услуге више нису потребне" због њихових "многих" неслагања. Болтон је међутим, тврдио, да је дао оставку.

image
VV inauguration
banner