Русија

Ратује се и на Божић: Украјинске снаге напале више места у ДНР

Ни најрадоснији хришћански празник није могао да доведе до привременог прекида ватре - Украјинци настављају са нападима, док се Руси, како јављају из Министарства одбране, држе режима прекида ватре који ће трајати до поноћи
Ратује се и на Божић: Украјинске снаге напале више места у ДНРwww.globallookpress.com © MFA Russia

Украјински сукоб, упркос предлогу руског председника Владимира Путина да се за празник рођења Господа Исуса Христа обустави ватра, наставио се и данас.

Украјинске снаге гранатирале су Горловку у Доњецкој области, испаливши осам граната НАТО калибра 155 милиметара. Нападнут је и Доњецк, а неколико пута од јутрос и Макејевка, која се налази у непосредној близини главног града ДНР.

Градоначелник Горловке написао је ноћас на Телеграму да је у нападу на то место рањена једна жена. Напади на један од највећих градова ДНР почели су ноћас, а последњи је, према руским медијима, забележен око 13:20 часова по московском времену (11:20 централноевропском времену). До осам сати ујутру по локалном времену, на три места оштећен је гасовод, а погођени су и један вишеспратни објекат и три приватне куће, показују подаци са Телеграма.

Слично је навео и градоначелник Доњецка - он је написао да је у нападу на тај град рањена једна жена.

Како јављају руски медији, Оружане снаге Русије успеле су, неколико минута после поноћи, да оборе дрон изнад Севастопоља на Криму. Пре тога, изнад Севастопоља су оборена по два дрона 2. и 4. јануара.

Командант батаљона "Васток" Народне милиције ДНР Александар Ходаковскиј прокоментарисао јучерашњу серију напада украјинске војске као хировити излив беса – "противник је почео да пуца из свега чега је могао".

"Напад је прошао изненада, баш као што је и почео. Након њега није уследило ништа, али је призвук напада још дуго био у ушима. Стекао се утисак као да је неко одлучио да се успротиви предстојећем Божићу", написао је он, подсетивши да се украјински председник Зеленски раније успротивио иницијативи Москве за Божићно примирје.

Упркос жељи Русије да за празнике дође до обуставе ватре, услед напада украјинских снага, руски војници били су принуђени да одговоре. 

Помоћник шефа полиције Луганске Народне Републике Виталиј Кисељев написао је на Телеграму да "вагнеровци" настављају уличне борбе у месту Соледар код Бахмута, који је једна од главних тачака садашњег сукоба. Центар Соледара, како је казао јуче, заузели су "вагнеровци". Према његовим речима, "противник наставља да бежи и напушта позиције" како у Соледару, тако и у неколико околних заселака.

"Мислим да ће противник у скорије време напустити Соледар и околна месташца. Извори које имамо код противника нам говоре да су Оружане снаге Украјине добиле наредбу да се повуку", објаснио је данас Кисељев.

Раније током дана, Кисељев је додао и да украјинске снаге у својим приватним препискама шаљу видео снимке у којима се види да су борци измучени и апатични. 

Медији јављају и да је Украјина данас око 14:31 по московском времену (12:31 по средњоевропском) објавила ваздушну узбуну у три области - Харковској, Дњепропетровској, Полтавској и Сумској. 

Руско Министарство одбране је 6. јануара објавило прекид ватре који је почео у 12 часова по московском времену и требало да траје 36 сати. Одлука је уследила након апела руског патријарха Кирила. Министарство додаје да Кијев није одговорио на сличан начин, већ да је наставио са нападима, о којима руски медији и житељи погођених области извештавају и данас. 

Министарство је данас нагласило да је војска, од објаве прекида ватре, узимала оружје у руке само као одговор на нападе њихових противника.

Кремљ своју одлуку објашњава тиме да у подручјима борбених дејстава живи велики број грађана који исповедају православље, због чега је Русија позвала украјинску страну да им пружи могућност да мирно присуствују богослужењима на Бадње вече и Божић.

Командант специјалних снага "Ахмат" генерал Апти Алаудинов објаснио је да ће сви руски војници остати на својим положајима и да неће почети да самоиницијативно нападају све док не добију потврду од председника да им је то дозвољено.

Подсетимо, Украјина је одбила предлог Путина о обустави ватре током празника, назвавши га "циничним триком", који ће руској војсци служити као период за одмор и реорганизацију трупа. 

image