Свет

Бивши амерички званичници: САД да подрже Украјину, како ми не бисмо морали да ратујемо са Русијом

Украјина нема пуно времена, зато је неопходно да јој Запад достави што више оружја што пре, сматрају Кондолиза Рајс и Роберт Гејтс
Бивши амерички званичници: САД да подрже Украјину, како ми не бисмо морали да ратујемо са Русијом© Tanjug/AP Photo/Libkos

САД морају да подрже Украјину у рату против Русије, како ми не бисмо морали да ратујемо са њом једног дана, написали су у ауторском тексту за "Вашингтон пост" некадашња државна секретарка САД из периода другог мандата Џорџа Буша млађег Кондолиза Рајс и бивши министар одбране из истог периода Роберт Гејтс.

Путин је стрпљив и верује да је време на његовој страни: он сматра да ће се Запад пре или касније уморити од подржавања Украјине, те да је овде реч о рату издржљивости. "Будите сигурни, руска привреда и народ ће пропатити како се рат буде одужио, али Руси су преживели и далеко горе", наводе аутори.

За Путина, "пораз није опција, пошто он Украјини не може да врати четири источне области које је прогласио делом Русије". Уколико не буде могао да оствари војне успехе ове године, он ће сачувати територије на југу и истоку Украјине како би имао одскочну тачку за нове офанзиве током којих би могао да заузме црноморску обалу и остатак Донбаса. "Осам година је прошло од заузимања Крима до руске инвазије, тако да можете да рачунате на то да ће Путин бити стрпљив", пишу некадашњи амерички званичници.

Са друге стране, Украјина се налази у изузетно тешком положају. Њена економија је уништена, милиони људи су побегли, инфраструктура је тешко оштећена а значајан део њених минералних богатстава, индустрије и обрадивог земљишта налази се под руском контролом. Украјински војни и економски капацитети сада у потпуности зависе од помоћи са Запада, а пре свега из Сједињених Америчких Држава, пишу Рајсова и Гејтс.

Уколико Украјина не буде направила неки значајнији напредак на бојном пољу, притисци са Запада да се потпише примирје постаће све гласнији. У тренутним условима, сваки прекид ватре ишао би на руку Русима, који ће бити у доброј позицији да наставе са борбама када буду били спремни. "То је неприхватљиво", сматрају аутори.

Једини начин да се такав сценарио спречи је да САД и њихови савезници наставе да подржавају Кијев и драстично повећају количину наоружања, како би Украјинци могли да "спрече нове руске офанзиве и потисну Русе са југа и истока". Аутори сматрају да је за слање оклопних возила "Бредли" у Украјину добар корак, али и да би Америци било "логистички тешко" да пошаље тенкове "Абрамс", те да би то "требало да ураде други савезници, попут Немачке".

Они верују и да би Украјини требало послати још ракета дугог домета, напредне дронове, велике залихе муниције и опрему за извиђање и надзор. "Све то је потребно у наредних неколико недеља, а не месеци", пишу Рајсова и Гејтс.

"Америка је научила на тежи начин, 1914, 1941 и 2001. године, да се неиспровоцирана агресија и напад на владавину права и међународни поредак не могу игнорисати. Пре или касније, наша безбедност је била угрожена и ми смо били увучени у конфликт", пишу некадашњи амерички званичници. Они наводе да се Путин "мора спречити сада, пре него што буде тражио још концесија од НАТО-а и Америке".

"У Украјини имамо посвећеног партнера, који је спреман да сноси последице рата, како ми то у будућности не би морали", закључују аутори.

image