Свет

Кисинџер: Неутралност Украјине могла би бити решење сукоба

У случају да Украјина постане чланица НАТО-а, границе Алијансе ће бити на 500 километара од Москве, што ће елиминисати стратешку дубину на коју је Русија увек рачунала, сматра некадашњи државни секретар САД
Кисинџер: Неутралност Украјине могла би бити решење сукоба© Christoph Soeder/dpa

Неутрални статус Украјине могао би да буде решење за конфликт у региону, сматра бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер.

Познати дипломата и експерт у области међународних односа је у својој новој књизи "Лидерство: шест лекција светске стратегије" написао да ће Русија увек играти водећу улогу у свету, а историја и величина територије оправдава њену бригу о безбедности. Одломке из књиге је објавио амерички часопис "Форин аферс".

"Русија, због своје велике територије и одсуства географске заштите, пати од сталног осећаја несигурности који је дубоко укорењен у њеној историји. Катарина Велика је забележила тај идиосинкратски (необичан) страх и рекла: Ја немам други начин како да заштитим своје границе, него да их проширим", пише Кисинџер.

Он указује на то да у случају да Украјина постане чланица НАТО-а, границе Алијансе ће бити на 500 километара од Москве, што ће елиминисати стратешку дубину на коју је Русија увек рачунала.

Дипломата је претпоставио да би решење тренутног конфликта могла да буде "неутрална Украјина", али није објаснио како ће се гарантовати безбедност те земље као неутралне тампон државе, указује "Форин аферс".

image