Свет

Тешки проблеми у Британији: Војници иду на липосукцију и пију таблете за мршављење

Најтежи војник британске армије, који је био приморан да напусти службу, имао је преко 190 килограма
Тешки проблеми у Британији: Војници иду на липосукцију и пију таблете за мршављењеwww.globallookpress.com © Larissa Schwedes/dpa

Четвртина британских војника је гојазна, па је неколико хиљада њих морало да напусти службу због прекомерне тежине.

У последњих пет година, готово 40.000 од 145.000 припадника војске Велике Британије класификовано је као гојазно, a од 2010. је на медицински отпуст због проблема са тежином послато чак 5.200 особа, пише "Дејли мејл".

Најтежи војник британске армије, који је био приморан да напусти службу, имао је преко 190 килограма. Више од 800 војника који су послати на медицински отпуст тежило је преко 114 килограма.

Портпарол Министарства одбране Велике Британије каже да постоји више разлога за медицински отпуст и тврди да гојазност није била једини фактор.

Међутим, лоша физичка кондиција није једини проблем британских војника. Статистички подаци министарства показали су да је преко 1.100 припадника војске оболело од дијабетеса типа 2, више од 1.000 има повишен притисак, а 100 срчана обољења.

Од 2014. године таблете за мршављење је добило 850 војника, док је 60 подвргнуто липосукцији.

Бивши командант Ричард Кемп, који је предводио британске трупе у Авганистану, упозорио је на алармантну статистику и оценио да она одражава "неуспех у вођству оних који су одговорни да осигурају да војници остану у форми, здрави и спремни за борбу".

"То је исто као када бисмо дозволи да се занемари систем наоружања у мери да не може да функционише када је потребно", рекао је Кемп.

image