Свет

Украјиници одложили рушење споменика Брежњеву: Немају довољно новца

Питање укалањања споменика биће размотрено након завршетка ванредног стања, саопштиле су власти града Камјанске
Украјиници одложили рушење споменика Брежњеву: Немају довољно новцаGetty © Alexey Furman / Stringer

Уклањање споменика некадашњем генералном секретару Цeнтралног комитета Комунистичке партије Леониду Брежњеву у Камјанску одложено је због недостатка средставаПрви заменик градоначелника града Камјанске Александар Чернишев изјавио је да се , преноси украјински лист "Страна.уа".

"Уклањање бисте Леонида Брежњева захтева додатна финансијска средства, али у периоду ванредног стања расходи из градског буџета, усмерени су на потребе финансијске подршке за мере територијалне одбране, заштите безбедности становништва и обезбеђења његових средстава за живот, функционисања јавног сектора, јавних комуналних предузећа", рекао је Чернишев.

Према његовим речима, питање демонтаже споменика Брежњеву биће размотрено након завршетка ванредног стања.

Напомиње се да се споменик Брежњеву у Камјанском, који је постављен 1976. године, сматра градским обележјем. Из тог разлога, локалне власти га досада нису срушиле.

Уништавање споменика и осталих трагова совјетске историје у Украјини је почело 2015. године, када је донет Закон о декомунизацији. Украјинске власти су у последње време почеле да се боре не само са совјетском историјом, већ са свим оним што је повезано са Русијом.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да украјинске власти "већ дуги низ година воде политику агресивне дерусификације и насилне асимилације".

Председник Истражног комитета Русије Александар Бастрикин наложио је да се да правна оцена чињеница о рушењу и скрнављењу споменика у Украјини.

image