Свет

Бивши начелник британског Генералштаба: Треба да помогнемо Украјини, али немамо шта да јој понудимо

Лондон треба да пошаље Кијеву борбена возила "вориор" која британска војска планира да повуче, поручује Ричард Данат
Бивши начелник британског Генералштаба: Треба да помогнемо Украјини, али немамо шта да јој понудимоwww.globallookpress.com © Andrew Parsons/ZUMAPRESS.com

У руско-украјинском сукобу победиће она страна која буде успела да најбрже и најбоље прилагоди и трансформише своју војску, пише бивши начелник Генералштаба британске војске Ричард Данат.

За руску војску изазов ће бити формирање нових трупа способних да покрену још једну офанзиву на пролеће, пошто њиховим регрутима недостаје мотивација, али и руководство на нижем нивоу, наводи Данат у ауторском тексту за британски "Телеграф", указујући да у руском војном систему, за разлику од западних система, не постоји традиција подофицирског кора.

Он истиче да је за руску војску проблематична и, како наводи, корупција у процесу набавке која је изнедрила оружје инфериорнијег квалитета од оружја НАТО-а и Запада.

"Све ово ће се претворити у гломазну силу која ће се поново ослањати на масовну и глупу артиљерију", пише Данат и додаје да ће последица тога бити велики број мртвих руских младића у Украјини.

Међутим, и поред тога што је, према речима Британца, Русија тако слаба и неспособна, Украјини је, са друге стране, потребна још већа помоћ западних држава, због чега он жели да британске власти шаљу војну помоћ Кијеву, у мери у којој то чине САД, Француска или Немачка.

Проблем је у томе што званични Лондон мало тога има да понуди Украјинцима, напомиње Данат и указује на вишегодишње недовољно финансирање британске војске које је сада дошло до изражаја.

Он подсећа да је "од анексије Крима 2014. године, Украјина имала користи од западних тимова за обуку, поготово оних из Велике Британије, који раде на трансформацији украјинске војске", те да је тај процес убрзан након 24. фебруара.

"Досадашња помоћ Запада, коју су Британци подржавали, а Американци је углавном омогућавали, омогућила је Украјини да не изгуби овај рат", пише Данат за "Телеграф".

Међутим, истиче он, западне државе су тек сада почеле да слушају молбе Кијева када је реч о офанзивним системима.

"Французи се спремају да обезбеде лаке тенкове АМКС-10, САД донирају 50 борбених возила пешадије "бредли", а Немци предају већи део своје флоте оклопних транспортера "мардер". А Британци? Чини се да је навијачица (cheerleader) изгубила глас", наводи бивши начелник британског Генералштаба.

Он предлаже да Уједињено Краљевство поклони Украјини борбена возила "вориор", која описује као возила којима је потреба надоградња која је за британску војску била прескупа.

"Ако ћемо их већ превремено повући из употребе, зар не би било боље да их поклонимо Украјинцима?", пита Данат и истиче да британска војска дуги низ година спроводи вежбе у Пољској, те да има искуство са премештањем оклопних возила.

Он позива да се Украјини пошаљу та возила пре него што их британска војска повуче, као и да би кашњење могло довести до пораза Кијева.

"До сада смо спречили да Украјина изгуби рат против Путина. Сада јој морамо помоћи да га освоји", закључује Британац.

image