Свет

Ништа од "леопарда": Немци Зеленском шаљу само "мардер"

Немачка ипак не планира да шаље Украјини борбене тенкове, а то је како наводе резултат договора са савезницима из САД и Француске
Ништа од "леопарда": Немци Зеленском шаљу само "мардер"Getty © Morris MacMatzen/Getty Images

У немачком пакету војне опреме за Владимира Зеленског ипак се неће наћи борбени тенкови "леопард 2", тако да ће украјинску војску Берлин обрадовати само већ најављеним "мардерима".

Да ова земља не планира да Украјини испоручује "леопард", потврдио је портпарол владе Штефен Хебестрајт, а преносе "РИА Новости".

"Немачка тренутно нема намеру да шаље те тенкове. Управо смо донели веома далекосежну одлуку као резултат блиских консултација са нашим америчким и француским пријатељима – сада да пошаљемо борбено возило пешадије (мардер) и то је оно чиме смо сада заузети. О свему осталом треба да разговарамо једни са другима када постоји хитна потреба", рекао је Хебестрајт.

Тако се угасила нада Украјинаца коју је распирио немачки вицеканцелар и министар економије Роберт Хабек који је јуче рекао да да не искључује могућност испоруке немачких борбених тенкова "леопард".

Немачки канцелар Олаф Шолц и амерички председник Џо Бајден договорили су се иначе у четвртак у телефонском разговору да пошаљу тешку војну опрему у Кијев. Тада је објављено да је Немачка спремна да се "испрси" за око 40 мардера.

Нешто раније, Русија је протестовала због испоруке наоружања Украјини, а руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет у коме је оружје за Украјину бити за њих легитимна мета.

Руско министарство спољних послова упозорило је тад да се земље НАТО-а "играју ватром" испоручујући оружје Украјини.

Одлука да "леопарди" ипак остану код куће доказ је да Запад врло промишљено игра како не би разљутио "руског медведа". 

Исто је поступила и Пољска чији је премијер Матеуш Моравјецки поручио да неће слати ове тенкове, односно да сама Пољска, без широке коалиције не намерава да их испоручи, рекао је Моравјецки.

Како је објаснио, пољске власти сада преговарају о стварању "широке коалиције земаља које ће давати Украјини тешко наоружање". О том питању Пољска је разговарала баш и са Немачком.

image