Свет

Први тест за Макартија: Амерички Конгрес гласа о новим правилима

Законодавци ће у наредној години морати да се изборе са бројним изазовима, пре свега дугом Владе САД од 31,4 милијарди долара
Први тест за Макартија: Амерички Конгрес гласа о новим правилимаGetty © Alex Wong / Staff

Преставнички дом америчког Конгреса у понедељак ће гласати о правилима која ће у том телу бити на снази наредне две године, што ће бити први тест за новоизабраног лидера републиканаца у Конгресу Кевина Макартија, јер би те мере ограничиле и његову моћ.

Посланици би тако могли у било ком тренутку да затраже његову смену, а уз то, предложене су и измене чији је циљ ограничење потрошње. То су, иначе, уступци на које је нови лидер Представничког дома пристао како би добио неопходну подршку тврде линије партије.

Ако ове промене буду изгласане, између тренутка када је предлог закона представљен и када о њему може да се гласа мораће да прође 72 сата, потрошње владе ће бити ограничена на ниво из 2022. године, а биће основан и одбор који ће истражити деловање Министарства правде.

Како пише Ројтерс, законодавци ће у наредној години морати да се изборе са бројним изазовима, пре свега дугом Владе САД од 31,4 милијарди долара. 

Најмање један републиканац, представник Тони Гонзалес, изјавио је да планира да гласа против предлога нових правила, превасходно због ограничења потрошње на одбрану које је  назвао "ужасном идејом".

"Имате агресивне Русију и Украјину, имате растућу претњу Кине на Пацифику... како да погледам наше савезнике у очи и кажем им да они морају да повећају свој буџет али да ћемо ми свој ипак смањити", рекао је Гонзалес, преноси Ројтерс.

image