Свет

НАТО и ЕУ сутра потписују декларацију: Мобилишемо сва расположива средства

Текст споразума је био припремљен пре почетка специјалне војне операције у Украјини, а затим је потпуно преправљен
НАТО и ЕУ сутра потписују декларацију: Мобилишемо сва расположива средства© Tanjug/AP Photo/Libkos

Европска унија и Северноатлантска алијанса планирају да интензивирају сарадњу због заоштравања украјинске кризе, пренела је агенција АФП.

"НАТО остаје основа колективне одбране савезника и од кључног је значаја за евроатлантску безбедност. Препознајемо вредност јаче и ефикасније европске одбране која даје позитиван допринос глобалној и трансатлантској безбедности", наводи се у заједничком саопштењу.

Споразум о јачању веза између две организације потписаће 10. јануара генерални секретар Северноатлантске алијансе Јенс Столтенберг, председник Европског савета Шарл Мишел и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

У документу се наводи да се НАТО и ЕУ обавезују да ће подићи партнерство на нови ниво, мобилишу сва расположива средства, била она политичка, економска и војна, за постизање заједничких циљева.

Како наводи белгијски лист "Ехо", у нацрту декларације наводи се да ЕУ и НАТО морају тешње да сарађују усред сукоба у Украјини, при чему европска одбрана треба да допуњује колективну одбрану НАТО-а.

Лист наводи да је текст документа морао значајно да се измени, будући да је припремљен пре почетка војне операције у Украјини.

"Текст је био припремљен пре почетка сукоба у Украјини, а затим је потпуно преправљен", рекао је извор овог листа.

Из Москве су се више пута чула упозорења да Запад има за циљ конфронтацију и експанзију укључивањем нових држава у Северноатлантску алијансу и дестабилизацијом граница.

Према речима портпарола руског председника Дмитрија Пескова, дејства НАТО-а неће донети већу безбедност због агресивне спољне политике војног блока.

image