Свет

Европа против ТикТока: Брига о деци или страх од руско-кинеске "пропаганде"?

Апликација за размену видео садржаја, већ забрањена у америчком Конгресу, сада би могла да удари у зид и у Европској унији
Европа против ТикТока: Брига о деци или страх од руско-кинеске "пропаганде"?www.globallookpress.com © Mateusz Slodkowski/Keystone Press Agency

У Сједињеним Државама, ТикТок је омиљена мета законодаваца који кинеску апликацију пореде са "дигиталним фентанилом" и својски се труде да је забране.

Сада се то непријатељство шири на Европу, где страхови о безбедности деце и извештаји да је ТикТок, наводно, шпијунирао новинаре користећи њихове АјПи локације изазивају гнев и неповерење према апликацији за дељење снимака коју користи више од 250 милиона Европљана.

Један од најгласнијих критичара је француски председник Емануел Макрон, који је ТикТок назвао "наизглед невиним" узроком "праве зависности", као и извором "руских дезинформација".

Такви коментари су ишли руку под руку са агресивним медијским извештавањем у Француској, укључујући насловну страну дневника "Паризијен" од 29. децембра на којој је ТикТок представљен као "права опасност за мозак наше деце".

Бриселски портал "Политико" наводи да је могуће да ће доћи до нових ограничења. Током посете САД у новембру, Макрон је рекао групи америчких инвеститора и француских технолошких директора да жели да регулише ТикТок, рекли су извори.

Са друге стране, представници "ТикТока" поричу да је ова апликација штетна и наводе да спроводе мере заштите деце која користе апликацију.

Иако није јасно на које регулативе се Макрон позива - његова канцеларија је одбила да коментарише - примедбе су додатно замрачиле ситуацију са ТикТоком.

Поред две истраге о заштити приватности широм ЕУ које би требало да се заврше у наредним месецима, ТикТок ће морати да се позабави великим, новим захтевима за модерирање садржаја према новом дигиталном правилнику блока (ДСА) од средине 2023. године, као и могућношћу да буде укључен у нови правилник о дигиталној конкуренцији блока, Закону о дигиталним тржиштима (ДМА).

Ако ирски регулатор података, који води истраге у име других држава ЕУ, утврди да је ТикТок прекршио правилник о приватности блока, Општу уредбу о заштити података, казне би могле износити до четири процента глобалног промета компаније. Казне могу бити још веће према ДСА, који почиње да се примењује на велике платформе средином 2023.

То што ће можда морати да издвоји неколико милиона евра могао би бити најмањи проблем ТикТока у Европи, наводи "Политико" и подсећа да бројни европски званичници слушају своје америчке колеге које траже строжа ограничења за апликацију усред страха да ће подаци из ТикТока бити коришћени за шпијунирање.

ТикТок је под истрагом због наводног слања података о корисницима из ЕУ у Кину, што је једна од две истраге које води Ирска. Извештаји да су запослени у ТикТоку у Кини користили податке са апликације за праћење кретања двојице западних новинара само су појачали страхове од шпијунаже, посебно у Немачкој.

"ТикТок" је признао инцидент и отпустио четворо запослених због, како су рекли, неовлашћеног приступа корисничким подацима.

Позивајући се на "недостатак безбедности података и заштите података", као и на пренос података у Кину, портпарол групе Социјалдемократске партије у Бундестагу рекао је да је америчка забрана ТикТока за телефоне федералних службеника "разумљива".

"Мислим да има смисла и критички испитати апликације као што је ТикТок и, ако је потребно, предузети мере. Зато бих саветовао државним службеницима, али и сваком грађанину да не инсталирају непоуздане сервисе и апликације на своје паметне телефоне", додао је Јенс Цимерман.

За Морица Кернера, посланика центра у Европском парламенту, потенцијални ризици повезани са ТикТоком су далеко већи него са Твитером због веће базе корисника кинеске апликације у Европи и чињенице да до трећина његових корисника је старости 13-19 година.

"Кинеска апликација ТикТок би требало да буде под посебним надзором европских власти. Борба између аутократског и демократског система такође ће се водити путем дигиталних платформи. Европа мора да се пробуди", поручио је посланик.

У Швајцарској су посланици раније овог месеца позвали на забрану ТикТока на телефонима званичника.

Међутим, до сада ниједна европска влада или јавно тело није прекопирало америчку забрану коришћења ТикТока на телефонима званичника.

У одговору на питања "Политика", портпарол Европске комисије — која је раније саветовала своје запослене да не користе "Метин" Ватсап - навео је да би свако ограничење употребе ТикТока за државне службенике ЕУ "захтевало политичку одлуку и да ће се заснивати на пажљивој процени бриге о заштити података, сајбер безбедности и друго."

Портпарол је такође истакао да "нема званичних налога Комисије" на ТикТоку.

Агенције за сајбер безбедност ЕУ, Уједињеног Краљевства и Немачке такође нису најавиле никаква конкретна ограничења али то, наводи "Политико", не значи да их нема. На пример, у Немачкој званичници који имају ајфоне не могу да користе или преузму апликацију.

За хамбуршку агенцију за заштиту података, једну од 16 у немачком савезном систему, ограничавање ТикТока на службеним телефонима била би добра идеја.

"На основу онога што знамо из доступних извора, делимо, између осталог, забринутост владе САД коју сте споменули и стога сматрамо да је прикладно да се владине агенције у ЕУ уздрже од коришћења ТикТока", рекао је портпарол.

Ово сугерише да је најнепосреднија јавна претња за ТикТок у Европи везана за приватност. Од две истраге које спроводи ирски регулатор приватности, она која се бави безбедношћу деце у апликацији је најближа крају, рекао је портпарол Ирске комисије за заштиту података.

У зависности од исхода дискусија између регулатора приватности ЕУ – испитивање безбедности деце ће вероватно покренути механизам за решавање спорова – ТикТок би се могао суочити са новим захтевима за проверу старости у ЕУ. Друга истрага, која испитује ТикТокове трансфере података у Кину, вероватно ће се завршити средином године или крајем 2023. ако дође до спора, рекао је портпарол.

image