Свет

Финска ће размотрити испоруку тенкова "леопард" Кијеву

Финска поседује више од 200 "леопарда", али би у украјинској војсци могло да заврши само неколико комада
Финска ће размотрити испоруку тенкова "леопард" Кијеву© Танјуг/Philipp Schulze/dpa via AP, file

Финска влада ће размотрити испоруку тенкова "леопард" Украјини, уколико постоји група земаља које би подржале ову одлуку.

Локални медији јавили су да Финска неће прва донети одлуку о испоруци "леопарда" Кијеву, већ ће сачекати договор Немачке и других великих држава.

Председник Комитета за одбрану Анти Хаканен рекао је за "МТВ вести" да би свака европска држава требало да учествује у помоћи Кијеву у одређеној мери, али и да је одбрамбена способност Финске примарна.

"Ако Европа буде давала Украјини и макар мало више наоружања, Финска би требало да буде укључена. Наравно, са нашим малим доприносом, јер је наша одбрамбена способност приоритет, с обзиром да смо земља која се граничи са Русијом", каже Хаканен.

Фински политичар оценио је да многе европске земље имају веће могућности од Финске када је у питању слање оклопних возила Кијеву.

Финска поседује више од 200 "леопарда", али би у украјинској војсци могло да заврши само неколико комада. Кијев би могао да се суочи и са тешкоћама у сервисирању тенкова, што би створило потребу за додатним залихама делова и реорганизованим процедурама одржавања.

"Политико" је јуче известио да, мање од недељу дана након што је Немачка коначно прихватила да Украјини пошаље борбено возило пешадије "мардер", јача притисак на Берлин да испоручи и модерније борбене тенкове.

Немачка, Шпанија, Пољска, Грчка, Данска и Финска су међу бројним земљама које већ користе "леопард 2", који је опремљен топом од 120 милиметара и најсавременијим одбрамбеним системом.

image
VV inauguration
banner