Свет

На мети републиканских истрага Бајденова породица, безбедносне агенције, пореска управа...

Истраге ће бити додељене већ постојећим комисијама Представничког дома, а у појединим случајевима биће основани и посебни комитети
На мети републиканских истрага Бајденова породица, безбедносне агенције, пореска управа...Getty © Alex Wong

Републиканска већина у Представничком дому америчког Конгреса припрема низ истрага против администрације Џозефа Бајдена, његове породице и њега лично, што је било кључно обећање републиканаца током кампање за међуизборе.

Истраге ће бити додељене већ постојећим комисијама Представничког дома, а биће основани и нови комитети, укључујући један који ће надгледати рад Министарства правде САД и обавештајних агенција, пише "Блумберг".

Хантер Бајден

Надзорни одбор Представничког дома, на челу са републиканцем из Кентакија Џејмсом Комером, испитује домаће и међународне пословне односе породице Бајден како би утврдио да ли представљају претњу по националну безбедност. Бајденов син Хантер је у центру истраге. Комитет ће почети са саслушањима у наредних 30 дана, саопштио је Комер.

Министарство правде САД

Републиканци су у уторак за оснивање подкомитета за испитивање наводне злоупотребе савезне владе. Комисија, коју предводи председавајући Комисије за правосуђе Џим Џордан из Охаја, испитаће истраге министарства правде, што највероватније укључује и ону против Трампа.  

Представници Републиканске партије су критиковали министарство након рације коју је ФБИ спровео у августу на Трамповом имању Мар-а-Лаго, у којем су пронађена поверљива документа.

Џордан је додао да ће подкомитет такође испитати да ли су владини званичници вршили притисак на друштвене мреже да цензуришу или ограниче конзервативне кориснике.

Повлачење из Авганистана

Очекује се да ће Надзорни одбор Представничког дома и Комисија за спољне послове, на челу са конгресменом из Тексаса Мајклом Меколом, наставити истрагу о повлачењу америчких трупа из Авганистана у августу 2021. године.

Бајденова администрација је критикована због потеза којим је омогућен повратак талибана на власт, а у самоубилачком бомбашком нападу убијено је 13 америчких војника.

Републиканци врше притисак на министарство спољних послова и министарство финансија да им доставе документа која се односе на повлачење.

Комер, који је на челу Надзорног одбора, навео је да са другим комисијама сарађује по овом питању и да је приоритет да се утврди "шта је све остало иза повлачења из Авганистана".

Граница са Мексиком

Републиканци су окривили политику Бајденове администрације, а посебно министра унутрашњих послова Александра Мајоркаса, за све већи број миграната на америчко-мексичкој граници.

Председавајући Представничког дома Кевин Макарти раније је запретио истрагом о Мајоркасу како би се утврдило да ли треба отворити истрагу о опозиву након што републиканци заузму Дом.

Републиканац из Тексаса Пет Фалон у понедељак је поднео захтев за опозив Мајоркаса.

Надзорни одбор Представничког дома ће и на овом случају сарађивати са другим комисијама. 

Пореска управа САД

Посебна комисија којој председава републиканац Џејсон Смит из Мизурија у више наврата је обећао да ће истражити рад Пореске управе, укључујући и начин на који, примера ради, непрофитна медијска организација "ПроПублика" добила приступ пореским информацијама неких од најбогатијих Американаца.

Он је саопштио и да ће испитати оптужбе да је та агенција циљала конзервативце.

Републиканци су такође најавили да би могли да се позову на исти закон који су демократе користиле, док су имале већину у Представничком дому, да би добили Трампове пореске пријаве како би открили пореске евиденције демократа и њихових савезника.

Порекло вируса корона

Републиканци оснивају посебну комисију која ће се бавити корона вирусом, укључујући одговор државе на ширење вируса, обавезну вакцинацију и ношење маски, као и затварање школа.

Дванаесточлана комисија ће издати закључке најкасније до 2. јануара 2025. године.

Друге комисије ће испитати питања која се тичу попут порекла вируса и његове мутације.

Републикански конгресмени најавили су да ће истражити Ентонија Фаучија, који је рекао да ће сарађивати са комисијом Представничког дома.

image