Русија

Начелник руског Генералштаба: "Кинжал" ракете су неуништиве

Валериј Герасимов изјавио да су руске снаге уништиле 11.000 јединица украјинског наоружања и погодиле 1.300 објеката током специјалне операције
Начелник руског Генералштаба: "Кинжал" ракете су неуништивеwww.globallookpress.com © MOD Russia

Руске хиперсоничне ракете "кинжал" су се показале необориве за украјинске ПВО системе, рекао је данас начелника Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације, генерал армије Валериј Герасимов на брифингу пред војним аташеима страних држава.

Герасимов је нагласио да је током специјалне војне операције у Украјини први пут у борби употребљено хиперсонично оружје и да се ракетни систем "кинжал" показао као изразито ефикасан и нерањив у односу на системе ПВО распоређене у Украјини.

Ови рекетни системи су први пут коришћени 18. марта, када су, захваљујући хиперсоничној брзини и ултра-високој енергији, бојеве главе ракета уништиле заштићени подземни арсенал у планиском делу Ивано-Франкивске област, изграђен још у совјетско време и коришћен за складиштење специјалне муниције и ракета.

НАТО појачава напетост на граници са Русијом

Акције НАТО-а у Украјини повећавају напетост и смањују ниво безбедности на граници Русијом, оценио је начелника Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације.

"САД користе Северноатлантску алијансу као алат за своје интересе на глобалном нивоу, без обзира што се тиме угрожава безбедности европских земаља", казао је генерал.

Како је навео, брза интеграција Шведске и Финске у Алијансу је доказ да, због наводне претње са истока, Вашингтон настоји да се НАТО блок максимално приближи границама са Русијом.

"Акције НАТО-а само повећавају напетост и смањују ниво безбедности управо на граници контакта Русије и НАТО-а", рекао је Герасимов.

Борбе током операције у Украјини биле су жестоке од самог почетка

Борбена дејства одвијала су се на огромној територији Украјине и била су жестока од самог почетка операције", рекао је Герасимов.

Као резултат активних офанзивних дејстава трупа, ЛНР је ослобођена, Мариупољ је заузет уз минималне губитке, а успостављена је пуна контрола над обалом Азова, као и територијама Херсонске и Запорошке области, објаснио је Герасимов.

Током специјалне операције руске високопрецизне ракете дугог домета погодиле су више од 1.300 објеката у Украјини, што је значајно умањило борбени потенцијал украјинске војске и паралисало рад украјинске војне индустрије, рекао је Герасимов.

Истовремено, украјинске трупе су, упркос значајним губицима војске и војне опреме, наставиле да пружају отпор опремљене свеобухватном војном помоћи САД и њених савезника.

"Главни напори Оружаних снага Русије сада су усмерени на ослобађање ДНР", изјавио је начелник руског Генералштаба Оружаних снага РФ генерал армије Валериј Герасимов.

"Ситуација на линији фронта се стабилизовала захваљујући мерама које су предузете за јачање борбених способности трупа. Сходно томе главни напори наших трупа усмерени су на завршетак ослобађања територије Доњецке Народне Републике", рекао је Герасимов.

Руски дронови су од фебруара до децембра уништили више од 600 украјинских објеката.

"Беспилотне летелице се активно користе за извиђање и ударне операције. Уз њихову помоћ уништено је више од 600 објеката", рекао је генерал и додао да је оперативно-тактичка и војна авијација током специјалне операције уништила 11.000 јединица украјинског наоружања, изводећи око 150 налета дневно.

Оружје са Запада

Од почетка специјалне операције, западне земље су Украјини испоручиле више од 350 тенкова, 700 артиљеријских система, 100 вишецевних ракетних система, 30 хеликоптера, најмање 5.000 дронова, 1.000 борбених оклопних возила, најмање 800 оклопних возила, 5.300 преносивих система противваздушне одбране, навео је Герасимов.

Како је навео, од почетка сукоба, САД и њихови савезници доследно повећавају обим војне помоћи Кијеву како би се сукоб одужио. Кумулативна финансијска помоћ Украјини износила је скоро 100 милијарди долара, а највише су допринеле САД, Велика Британија, Пољска и Румунија.

image