Свет

Суд одбио да одбаци тужбу за силовање против Доналда Трампа

Керол тражи непознату суму новца као одштету, а тврди да јој је Трамп нанео и психолошку трауму
Суд одбио да одбаци тужбу за силовање против Доналда Трампа© Танјуг/AP Photo/Lynne Sladky

Савезни суд у Њујорку одбио је данас предлог адвоката одбране бившег америчког председника Доналда Трампа да одбаци другу тужбу за силовање коју је против њега поднела књижевница Џин Керол.

Амерички окружни судија Луис Каплан рекао је да је без основа аргумент Трампове одбране да је тужба Џин Керол правно недовољна јер је пропустила да наведе "посебну штету", преноси Ројтерс.

Такође, суд је одбацио аргумент одбране да тврдња Керол према њујоршком Закону мора бити одбачена јер законска одредба на основу коју је тужила Трампа није у складу са уставом САД.

Џин Керол, бивша колумнисткиња магазина "Ел", која данас има 78 година, поднела је тужбу против Трампа у складу са новим законом у Њујорку који омогућава жртвама да туже нападаче, чак и ако се напад десио давно.

Она тврди да је Трамп напаствовао у робној кући Бергдорф Гудман на Менхетну пре скоро три деценије.

Трамп је раније негирао да је силовао Керол, чак и да је тада познавао и додао да она "није његов тип". Због те тврдње из 2019. године она га је први пут тужила за клевету.

Трамп је у октобру на својој друштвеној мрежи поновио да су тврдње Керол "превара и лаж", због чега га је поново тужила.

Прва тужба списатељице из 2019. могла би да буде одбачена, јер је Трамп тада био председник, а представници власти по закону имају имунитет у тужбама за клевету. Међутим, то неће утицати на другу тужбу, јер се Трамп сада третира као обичан грађанин.

Керол тражи непознату суму новца као одштету, а тврди да јој је Трамп нанео и психолошку трауму и да после тога није могла да задржи везе.

image