Свет

Представнички дом објавио Трампова пореска документа; Трамп: Нечувена злоупотреба власти

Након вишегодишње правне битке, демократе откриле пореске пријаве бившег америчког председнике
Представнички дом објавио Трампова пореска документа; Трамп: Нечувена злоупотреба власти© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, File

Представнички дом објавио је пореска документа бившег председника САД Доналда Трампа, само неколико дана пре него што ће републиканци преузети доњи дом америчког Конгреса од демократа.

Документа обухватају скоро 6.000 страница, укључујући више од 2.700 страница појединачних извештаја Трампа и његове супруге Меланије, као и више од 3.000 страница Трампових пословних субјеката. 

Објављивањем редигованих извештаја, за период од 2015. до 2020. године, завршена је вишегодишња битка Трампа и представника Демократске партије, пише "Ројтерс" и подсећа да је Врховни суд САД крајем новембра одобрио објаву пореских пријава бившег председника.

Реч је о најновијем ударцу за Трампа који се суочава и са великим бројем правних проблема услед кандидатуре за председничке изборе 2024. године, додаје агенција.

Представнички дом је недавно објавио да је Доналд Трамп платио укупно 1,8 милиона долара на доходак од 2015. до 2020. године, пошто је у том периоду, који покрива већи део његовог председничког мандата, пријавио губитке од око 53 милиона долара.

Раније овог месеца, комисија Представничког дома за истрагу напада на амерички Капитол 6. јануара 2021. затражила је од министарства правде да против Трампа подигне оптужницу због ометања рада Конгреса, завере за "покушај обмане Сједињених Америчких Држава" и побуне.

Трамп: Поремећени политички лов на вештице

Реагујући на потез Представничког дома, Трамп је објавио видео-снимак у ком је одлуку о обелодањивању његових пореских докумената оценио као "потпуно неуставну", рекавши да је реч о "нечувеној злоупотреби власти".

"Не постоји легитимни разлог за објављивање докумената. Ово што су урадили је тужно за нашу земљу", додао је он.

"Ради се о још једном поремећеном политичком лову на вештице који траје од дана када сам сишао низ покретне степенице у Trump Tower", поручио је бивши амерички председник

image