Свет

"Билд": Министарка одбране Немачке подноси оставку

"Билд" јавља да се већ воде интерни разговори о наследнику Кристин Ламбрехт
"Билд": Министарка одбране Немачке подноси оставку© Танјуг/AP Photo/Michael Sohn

Министарка одбране Немачке Кристин Ламбрехт одлучила је да поднесе оставку на ову позицију, пише "Билд".

Иако ове информације још увек нису званично потврђене, "Билд" у тексту под називом "Министар за квар жели да поднесе оставку" јавља да се већ воде интерни разговори о њеном наследнику. Као један од могућих кандидата помиње се комесарка Бундестага за оружане снаге Ева Хогл из Социјалдемократске партије Немачке.

Иницијатива за оставку је, како се наводи, потекла од ње саме, а не из владе.

Министарство одбране Немачке није детаљније коментарисало овај извештај у медијима, а информације о оставци министарке одбране назвали су гласинама.

Иницијатива о оставци је, како пишу немачки медији позивајући се на своје изворе, потекла од ње саме, а не из владе. Додаје се и да се о њеном наследнику већ разговара.

"То су гласине које ми не коментаришемо", рекао је представник Министарства одбране Немачке.

Иначе, према резултатима анкете коју је ИНСА спровела на захтев "Билда", Ламбрехтова заузима последње место међу 20 политичара. Немачки таблоид оцењује и да је њен учинак као министарке раван "катастрофи".

Недавно је Ламбрехт изазвала гнев јавности због нечувеног новогодишњег говора. Са звуцима петарди и ватрометима у позадини, новогодишња честитка немачке министарке, снимљена на улици у Берлину, изазвала је салву критика у немачким медијима.

На удару се нашао и амбијент у којем је једноминутна порука снимљена, али и сам њен садржај. 

"Рат бесни усред Европе. Из овога смо стекли много посебних утисака. Било је и много сусрета са занимљивим и сјајним људима", рекла је Ламбрехт. 

Министаркино новогодишње обраћање промашило је тон и учинило да рат звучи као интересантно професионално искуство, јавио је тада немачки "Тагесшпигл".

На мети критика нашла се и у јануару 2022. године, у време када је преседник Украјине Владимир Зеленски молио Запад да пошаље тешко наоружање, када је најавила да ће Немачка послати 5.000 шлемова.

Још један скандал избио је након објављивања фотографија њеног сина у хеликоптеру Оружаних снаге Савезне Републике Немачке током службеног пута министарке.

image