Свет

Извршена смртна казна у Ирану: Бивши високи званичник шпијунирао за Британце?

Велика Британија оштро осудила погубљење Алиризе Акбарија, који је био њен држављанин
Извршена смртна казна у Ирану: Бивши високи званичник шпијунирао за Британце?© Tanjug/Davoud Hosseini, IRNA via AP

Иран је погубио британско-иранског држављанина и некадашњег заменика министра одбране Алиризу Акбарија, објавиле су локалне судске власти.

"Алириза Акбари осуђен је на смртну казну због корупције и подривања унутрашње и спољашње безбедности сопствене државе кроз шпијунажу за Велику Британију", пренела је иранска агенција Мизан.

Велика Британија је осудила његово погубљење, које је назвала "политички мотивисаним".

"Ово је безосећајан и кукавички потез варварског режима који не поштује људска права сопственог народа", изјавио је британски премијер Риши Сунак, преноси Ројтерс.

Ирански суд оптужио је Акбарија, који је ухапшен 2019. године, за добијање 1,8 милиона евра, 265 хиљада фунти и 50 хиљада долара за шпијунажу. Он је наводно признао да је крив за злочине које није починио тек након мучења, тврди Би-Би-Си на персијском.

Министар спољних послова Велике Британије Џејмс Клеверли рекао је да ово погубљење "неће остати неосуђено", али није коментарисао иранске наводе да је Акбари шпијунирао за британске обавештајне службе.

Ирански медији тврде да је Акбари играо кључну улогу у атентату на водећег иранског нуклеарног научника Мохсена Фахризадеха, који је 2020. године убијен у нападу за који Техеран оптужује Израел, преноси Ројтерс.

Акбари је некадашњи блиски сарадник секретара иранског Савета за националну безбедност генерала Алија Шамханија, чији је заменик био док је он водио министарство одбране од 1997. до 2005. године, наводи британска агенција.

Односи Ирана и Велике Британије погоршали су се последњих месеци, пошто је Лондон оштро осудио одговор иранских власи на антивладине протесте који још од септембра букте у тој земљи.

Кабинет британског министра спољних послова објавио је да Велика Британија разматра да иранску Револуционарну гарду прогласи за терористичку организацију.

image