Свет

У Немачкој ухапшен Иранац због планирања исламски мотивисаног напада

Држављанин Ирана сумњичи се да је набавио отрове цијанид и рицин како би извршио "озбиљан чин насиља који би могао да угрози државу"
У Немачкој ухапшен Иранац због планирања исламски мотивисаног напада© Танјуг/Christoph Reichwein/dpa via AP

Немачка полиција ухапсила је држављанина Ирана осумњиченог да је планирао да изведе исламистички мотивисан напад, саопштиле су власти у западној Немачкој.

У заједничком саопштењу немачке полиције и тужилаца наводи се да се 32-годишњи држављанин Ирана сумњичи да је набавио отрове цијанид и рицин како би извршио "озбиљан чин насиља који би могао да угрози државу".

У оквиру истраге синоћ је извршен претрес стана осумњиченог у граду Кастроп-Рауксел. Том приликом приведен је и брат осумњиченог, а одлука о издавању службеног налога за хапшење биће донета накнадно.

Холгер Хеминг из канцеларије јавног тужилаштва у Дизелдорфу изјавио је да је полиција запленила електронске уређаје за складиштење података, али да током претреса није пронашла ни цијанид ни рицин.

Истакао је да је дојава о нападу добијена од безбедоносне агенције једне "пријатељске земље". Није прецизирао о којој држави се ради, али "Билд" пише да је реч о америчком Федералном истражном бироу.

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер казала је да је ова држава и даље директна мета исламистичких терористичких организација и да починиоци представљају још једну значајну опасност.

"Наше безбедносне снаге стога очекују припреме за напад у било ком тренутку", рекла је она и нагласила да су немачке власти од 2000. године спречиле 21 исламистички напад.

Према подацима немачких обавештајних служби из 2021. године, број чланова или присталица исламистичких група смањен је за 1,5 одсто на 28.290 појединаца.

Пре месец дана немачка полиција спровела је једну од највећих акција у својој историји, у којој је учествовало око 3.000 полицајаца и током које је ухапшен већи број људи наводно повезаних са екстремно десним покретом "Грађана рајха" (Reichsbürgerbewegung), који су планирали да упадну у Бундестаг и киднапују водеће немачке политичаре, и поново успоставе Немачко царство.

image