Свет

Велика Британија ће обучити украјинске војнике да управљају "челенџерима 2"

Британски премијер је изјавио да дуг и статичан рат само иде у прилог Русији и најавио да ће због тога његови министри и он разговарати са савезницима како би појачали притисак на Путина
Велика Британија ће обучити украјинске војнике да управљају "челенџерима 2"Getty © Dan Kitwood / Staff

Велика Британија је најавила да ће Украјини послати 14 тенкова "челенџер 2" и да ће обучити тамошњу војску да их користи, саопштио је кабинет премијера Ришија Сунака.

"Четрнаест тенкова кренуће у Украјину у наредним недељама. Велика Британија ће почети да обучава украјинске оружане снаге за управљање тенковима и топовима, што је наставак помоћи Уједињеног Краљевства у оквиру које је више од хиљаду украјинских војника обучавано у земљи последњих шест месеци", прецизира се у саопштењу.

Напомиње се да ће Лондон Кијеву обезбедити око 30 артиљеријских система АС90, познатих као самоходно артиљеријско оружје које користи британска војска.

Премијер је позивао савезнике да што пре пошаљу подршку планирану за 2023. годину како би се постигао максималан ефекат.

"Премијер се већ обавезао да ће 2023. изједначити или премашити подршку коју је Уједињено Краљевство пружало Украјини и дао је инструкције министрима и званичницима да ове недеље буду што активнији с тим у вези како би помоћ имала најбољи ефекат", наводи се на званичном сајту британске владе.

Британски премијер је изјавио да дуг и статичан рат само иде у прилог Русије и најавио да ће због тога он и његови министри разговарати са савезницима широм света у наредним данима и недељама како би појачали притисак на Путина и обезбедили бољу будућност за Украјину, пише у саопштењу британске владе.

Такође, Сунак је наложио министру одбране Бену Воласу да окупи европске савезнике како би разговарали о војној помоћи Украјини, док ће са истим задатком британски министар спољних послова Џејмс Клеверли посетити САД и Канаду.

image