Свет

Сунак: Британија ће послати Украјини тенкове "челенџер"

Британски премијер жели да покаже да Лондон подржава Кијев "делима, а не речима"
Сунак: Британија ће послати Украјини тенкове "челенџер"Getty © Sean Gallup / Staff

Пошто је председник Пољске Анджеј Дуда изјавио да ће његова земља испоручити Украјини борбене тенкове "леопард 2" у оквиру подршке међународне коалиције, стигла је и вест из Лондона да је Велика Британија ипак одлучила да уступи Кијеву своје тенкове "челенџер 2". Према информацијама немачке новинске агенције – ДПА, британски премијер Риши Сунак је то саопштио украјинском председнику Владимиру Зеленском у телефонском разговору.

Британски лист "Сан" претходно је објавио да влада Уједињеног Краљевства намерава да одмах испоручи Украјини четири "челенџера 2", а убрзо потом још осам. Извор из премијеровог кабинета рекао је да британски лидер жели да покаже да Лондон подржава Кијев "делима, а не речима". Такође, Сунак је наложио руководству служби одбране и безбедности УК да је снабдевање тенковима оперативни приоритет.

Портпарол Даунинг стрита је потврдио да ће Британија појачати подршку Украјини, што укључује тенкове "челенџер 2", као и додатне артиљеријске системе.

Украјински председник Владимир Зеленски је на Твитеру захвалио Сунаку.

"Увек снажна подршка Уједињеног Краљевства сада је непоколебљива и спремна за изазов. У разговору са премијером Ришијем Сунаком захвалио сам на одлукама које не само да нас јачају на бојном пољу већ и шаљу прави сигнал другим партнерима", твитовао је Зеленски.

Твитовало је и Министарство одбране Уједињеног Краљевства да "наша посвећеност Украјини остаје непрекинута" и да ће 2023. задржати или чак премашити прошлогодишњу војну подршку.

Украјина већ дуго тражи испоруку немачког борбеног тенка "леопард 2", што је  Берлин до сада одбијао, истичући да ни други савезници нису дали ниједан савремени борбени тенк. Вести из Лондона вероватно ће немачку владу ставити под још већи притисак да се повинује захтеву Кијева.

image