Свет

Трамп да плати скоро милион долара због тужбе против Хилари Клинтон

Судију који стоји иза пресуде на функцију је 1997. године поставио бивши председник САД и Хиларин муж Бил Клинтон, наводе медији
Трамп да плати скоро милион долара због тужбе против Хилари КлинтонGetty © Chip Somodevilla/Getty Images

Бивши председник САД Доналд Трамп и његови адвокати морају да плате више од 937.000 долара због тужбе коју су поднели против бивше државне секретарке Хилари Клинтон.

Федералног судију Џона Мидлбрукса, који је донео пресуду, на функцију је поставио 1997. године бивши председник и Хиларин муж Бил Клинтон, наводи Ројтерс.

Мидлбрукс, који је у септембру одбацио Трампову тужбу, изјавио је да је казна оправдана јер се у Трамповим поступцима назире образац злоупотребе судова зарад политичке агенде.

"Овај случај никада није требало да буде покренут. Његова правна неадекватност била је јасна од почетка. Ниједан разуман адвокат га не би покренуо. Намењен је у политичке сврхе, ниједна од тачака измењене жалбе није навела препознатљив правни захтев", написао је Мидлбрукс у писаној пресуди на 45 страна.

Трамп је тужио Клинтонову, демократску кандидаткињу на председничким изборима САД 2016. године, тврдећи да су она и друге демократе покушале да "наместе" изборе лажно оптужујући Трампову кампању за везе са Русијом.

Судија Мидлбрукс одбацио је тужбу у септембру, назвавши је "политичким манифестом од две стотине страница у коме се излажу Трампове притужбе против оних који су му се супротставили".

Доналд Трамп је на председничким изборима 2020. године изгубио од демократског кандидата Џозефа Бајдена, након чега је тврдио да су избори били намештени.

У новембру прошле године, он је најавио да ће се поново кандидовати на председничким изборима 2024. године.

image