Свет

САД повлаче оружје из Јужне Кореје да би га слале Украјини

Вашингтон наставља да "гледа свуда" не би ли нашао оружје за кијевски режим
САД повлаче оружје из Јужне Кореје да би га слале Украјиниwww.globallookpress.com © Jinipix/XINHUA

САД су затражиле од својих снага стационираних у Јужној Кореји да обезбеде војну опрему за Украјину, саопштило је у четвртак Министарство одбране.

Иако Пентагон није навео опрему коју намерава да повуче, ранији извештаји предлажу да су у питању артиљеријске гранате из Сеула.

Портпарол америчких снага у Кореји потврдио је захтев Пентагона и додао да то неће имати "никаквог утицаја на наше операције и способност да решено бранимо нашег савезника, Републику Кореју."

Портпарол није прецизирао каква је опрема тражена, колико ће је бити испоручено, нити да ли је већ пребачена.

Међутим, "Њујорк тајмс" је у уторак тврдио да је Пентагон већ послао Украјини артиљеријске гранате од 155 мм из својих залиха у Јужној Кореји и Израелу. САД су испоручиле Украјини нешто више од милион тих граната, од којих је "знатан део" дошао из те две земље, наводи лист, позивајући се на анонимног америчког званичника.

Украјинске снаге тренутно испаљују између 4.000 и 7.000 таквих граната дневно, оценили су амерички званичници које је интервјуисао "Си-Ен-Ен". Процене за руску страну су се веома разликовале, идући од 5.000 до 60.000 граната дневно.

Проблеме са артиљеријом код украјинских снага погоршава чињеница да оруђа које је донирао Запад – немачке самоходне "панцерхаубице 2000" и британске "хаубице М777", на пример – никада нису пројектовани за непрестану паљбу, и да је њихово дејствовање отежано кваровима на бојном пољу.

САД "траже муницију свуда", рекао је анонимни званичник за "Фокс њуз" у среду. Вишемесечни медијски извештаји сугеришу да су напори САД да наоружају Украјину скоро потпуно исцрпли залихе у неким НАТО чланицама.

Министар одбране Лојд Остин отпутовао је ове недеље у Немачку где је предводио састанком "Контактне групе за одбрану", панела од скоро 50 земаља које се редовно састају како би се договориле око нових испорука оружја кијевском режиму.

Током обрађања у четвртак, Остин је рекао да САД настоје да "продрмају индустрију" зарад производње веће количине оружја и муниције.

image