Свет

Јужна Кореја дозволила увоз лутака за одрасле

Забрана увоза секс лутака више није на снази у Јужној Кореји
Јужна Кореја дозволила увоз лутака за одраслеwww.globallookpress.com © Alessandro Di Ciommo/ZUMAPRESS.com

Јужнокорејске власти саопштиле су да ће поново дозволити увоз секс лутака у природној величини.

Иако су лутке легалне већ годинама, цариници су ипак наставили да их одузимају, позивајући се на закон који забрањује увоз предмета који "шкоде лепој традицији и јавном моралу" нације.

"Лутке у природној величини одрасле особе сада могу да се царине", наводи се у саопштењу Корејске царинске службе (КЦС). Цариници су ипак упозорили да је увоз лутака које личе на малолетнике забрањен.

Царинска агенција је 2018. забранила увоз секс лутака стране производње, упркос непостојању посебног закона о том питању. Ова де факто забрана остала је на снази чак и након што је врховни суд земље 2019. пресудио да секс лутке спадају у исту категорију као и порнографија, која је, иако је строго регулисана, легална.

КЦС је у саопштењу признао да је промена у политици направљена у светлу пресуде суда и на основу политике САД, Велике Британије и Аустралије, која дозвољава "одрасле" секс лутке, али не и оне у облику детета.

Одлуку су поздравили јужнокорејски увозници секс лутака, а шеф једне фирме је за "Телеграф" рекао да мисли да је "држава ограничила права људи да траже срећу и користе (секс лутке) приватно."

Нису сви сагласни са том одлуком. Скоро четврт милиона људи потписало је петицију којом се захтева потпуна забрана силиконских секс играчака након судске одлуке из 2019.

КЦС је запленио више од 1.000 лутака од 2018. а медији преносе да, упркос промени политике, те лутке неће напустити складишта.

image