Свет

Анкара отказала посету шведског министра одбране Турској

Турска не одустаје од својих захтева, нити Шведска од својих ставова
Анкара отказала посету шведског министра одбране Турскојwww.globallookpress.com © Nina Liashonok/Keystone Press Agency

Анкара је отказала предстојећу посету шведског министра одбране Пала Јонсона Турској као одговор на одлуку Шведске да дозволи спаљивање Курана, исламске свете књиге, у близини турске амбасаде у Стокхолму.

"Са жаљењем смо посведочили да нису предузете никакве мере против ових подлих и гнусних дела против Турске и нашег председника (Реџепа Тајипа Ердогана). Стога је у овом тренутку посета шведског министра одбране Јонсона Турској 27. јануара постала бесмислена. Дакле, отказали смо посету", рекао је турски министар одбране Хулуси Акар новинарима после састанка Контакт групе за одбрану Украјине у ваздушној бази Рамштајн у Немачкој.

Овај потез који је најавио Акар уследио је након што је Расмус Палудан, лидер данске крајње десничарске странке "Страм курс" (Тврда линија), добио дозволу да спали Куран у суботу испред турске амбасаде у Стокхолму, преноси Анадолија.

Шведски министар иностраних послова Тобијас Билстром рекао је да је забринут да демонстрације ризикују даље одлагање Турске ратификације кандидатуре Шведске за чланство НАТО. Он је, међутим, додао да би било "веома неприкладно" да се некој особи не дозволи да демонстрира.

Акар је рекао да је неприхватљиво ћутати и додао: "Било је неопходно предузети мере и предузети мере предострожности”.

Истичући подршку Турске политици отворених врата НАТО-а, Акар је рекао да је све што Анкара жели "испуњење обавеза" из меморандума потписаног са Шведском и Финском. "Очекујемо да Шведска и Финска ураде свој део, свој домаћи задатак."

Анкара је условила ратификацију чланства нордијских земаља испуњавањем услова који се махом тичу курдских азиланата у овим земљама. Турска жели да Шведска сузбије активности Курдистанске радничке партије (ПКК), наоружаних снага које се деценијама бори против турске државе и коју Анкара види као терористе.

Турска је упозорила Шведску да је дозвољавање пропагандних активности које су се кругови повезани са ПКК спремали да спроведу у Стокхолму у суботу "чисто кршење" споразума, према турским дипломатским изворима.

Прошле недеље, Турска је позвала Шведску да предузме кораке против терористичких група након демонстрација у Стокхолму, где су присталице терористичке организације ПКК обесили лутку са ликом турског председника.

Шведска и Финска су званично поднеле захтев за придруживање НАТО-у прошлог маја, напуштајући вишедеценијску политику војне неутралности подстакнути руском специјалном војном операцијом.

Међутим, Турска – чланица НАТО-а више од 70 година – изнела је примедбе, оптужујући две земље да толеришу, па чак и подржавају терористичке групе, укључујући ПКК и Терористичку организацију Фетулах (ФЕТО).

Прошлог јуна, Турска и две нордијске земље потписале су меморандум на самиту НАТО како би се позабавиле легитимним безбедносним забринутостима Анкаре, отварајући пут њиховом коначном чланству у алијанси.

Чавушоглу: Надам се да Шведска неће дозволити спаљивање Курана

Турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је данас да се нада да шведске власти неће дозволити протест који укључује спаљивање Курана.

Активиста крајње деснице из Данске Расмус Палудан, који има и шведско држављанство, добио је дозволу полиције да данас организује протест испред турске амбасаде у Стокхолму, где намерава да спали Куран.

"Дата је дозвола тој особи, упркос свим нашим упозорењима. Овај подли чин ће се десити око 16 часова по турском времену, надам се да ће шведске власти предузети потребне мере до тада и да нец́е то дозволити", рекао је Чавушоглу новинарима.

Он је, такође, рекао да се протест не може означити као слобода изражавања, пренео је Ројтерс.

У међувремену, и протурске и прокурдске групе планирају за данас демонстрације у шведској престоници.

image
VV inauguration
banner