Свет

Бивши саветник Зеленског: Украјина не може да победи, сад могу да кажем све

Кијев је пропустио и војну и унутрашњополитичку шансу да освоји победу у специјалној војној операцију у Украјини, рекао је Алексеј Арестович
Бивши саветник Зеленског: Украјина не може да победи, сад могу да кажем свеwww.globallookpress.com © Evgen Kotenko/Keystone Press Agency

Украјина не може да победи у конфликту са Русијом, изјавио је бивши саветник украјинског председника Алексеј Арестович.

"Више нисам званичник тако да могу да кажем шта хоћу. Ако су сви мислили да ми гарантовано можемо да победимо у рату, од 14. јануара то више не изгледа тако", рекао је он, преносе "РИА Новости".

"Пропустили смо војну шансу, изгубили смо време, а Руси су започели мобилизацију, обновили ситуацију на фронту и на неким местима чак створили супериорност. Не само да Запад није дао оружје, већ смо ми пропустили и унутрашњополитичку шансу", рекао је Арестович у интервјуу објављеном на његовом Јутјуб каналу и Телеграму.

Он сматра да ће бити потребан изузетан "скок" како би се Украјина извукла из тог заплета.

Такође је рекао и да влада Владимира Зеленског треба да саслуша упозорења пољског председника Анджеја Дуде да ће Украјина ускоро престати да постоји.

Додао је и да је у Украјини почела борба за власт која ће у блиској будућности резултирати поразом.

"Историја се окреће, а ми је не контролишемо", закључио је.

Ове изјаве Арестовича су дијаметрално супротне његовим ранијим тврдњама док је био на високој функцији када је редовно ширио оптимизам и најављивао "скору победу Оружаних снага Украјине", наводе РИА Новости.

Арестович је иначе поднео оставку 17. јануара, након што је три дана раније изјавио да је уништење дела куће у Дњепропетровску дело украјинске ПВО. 

Касније је званичник у кабинету Зеленског изјавио да је зграда у Дњепру уништена руском крстарећом ракетом типа X-22 и да "ниједна ракета ПВО није могла да изазове ни пола таквог разарања".

У понедељак, 16. јануара, прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков скренуо је пажњу на речи представника Украјине да је украјинска противракета узрок урушавања улаза у кућу у Дњепропетровску. Он је такође напоменуо да Оружане снаге Русије не гађају стамбене зграде и социјалну инфраструктуру Украјине. 

Суочен са великом критиком, Арестович је прво повукао изјаву, а након тога поднео оставку.

image