Свет

На скупштини Савета Европе биће речи о тензијама између Београда и Приштине

Главна тема заседања ће бити хитна дебата о правним и људским правима током сукоба у Украјини
На скупштини Савета Европе биће речи о тензијама између Београда и Приштинеwww.globallookpress.com © © Philipp von Ditfurth

Дневни ред првог овогодишњег зимског заседања Парламентарне скупштине Савета Европе, које је почело данас и трајаће до петка, 27. јануара, проширен је и у оквиру дебате расправљаће се о недавним тензијама између Београда и Приштине, рекла је за Тањуг члан делегације Народне скупштине Републике Србије Елвира Ковач.

"Проширен је дневни ред, расправљаће се и о скорашњим тензијама измедју Београда и Приштине у оквиру тзв. текуће дебате", рекла је Ковач, која је изабрана за једног од потпредседника ПССЕ. 

Како се додаје у саопштењу Скупштине Србије, на почетку заседања Скупштина је поново изабрала Тини Коху из Холандије за председника ПС СЕ, а члан делегације НС РС Елвира Ковач била је међу изабраним потпредседницима ПССЕ. 

Главна тема заседања, како је саопштено, биће хитна дебата о правним и људским правима током "агресије Руске Федерације на Украјину", а најављено је учешће председнице Центра за грађанске слободе, лауреата Нобелове награде за мир 2022. године Александре Матвијчук.

На заседању ће говорити премијерка Исланда Катрин Јакобсдотир и немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, а обратиће се и генерална секретарка Савета Европе Марија Пејчиновић Бурић.

Борба против насиља над женама такође ће бити у фокусу заседања као и дебата о сексуалном насиљу у сукобу. Говориће се о Истанбулској конвенцији, о улози и одговорности мушкараца и дечака у заустављању насиља над женама.

ПС СЕ ће, између осталог, разговарати и о утицају оружаних сукоба на животну средину, о страним борцима тзв. Исламске државе и њихове породице који се враћају из Сирије. 

image
VV inauguration
banner