Русија

Путин предложио раскид уговора Русије и Савета Европе

Говорећи о економској ситуацији, председник Русије је напоменуо да је БДП опао само за 2,1 одсто, упркос западним прогнозама
Путин предложио раскид уговора Русије и Савета Европеwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Руски председник Владимир Путин потписао је данас нацрт закона којим се поништавају одредбе свих међународних уговора Савета Европе према Москви. 

Подсетимо, Русија је напустила Савет убрзо након почетка војне операције, у марту 2022. године. Из Москве су тада поручили да је ова организација постала још један инструмент антируске политике, јер већину Савета чине управо западне земље.  

Руски медији преносе да је документ послат Државној думи на разматрање. Међу документима нашао се и онај у којем пише да Русија више не признаје Европску конвенцију о сузбијању тероризма, као ни Конвенцију за заштиту људских права и основних слобода.

Коментаришући економску ситуацију у земљи, руски председник током данашњих састанака са представницима руске економије оценио је да је ситуација боља него што је то било очекивано.

Бруто домаћи производ Русије се за период од јануара до новембра прошле године снизио само за 2,1 одсто, упркос различитим унутрашњим, али и западним прогнозама да ће један од најбитних економских показатеља опасти за чак 15 или 20 одсто, нагласио је руски лидер.

Што се тиче целе прошле године, БДП би, како се очекује, требало да забележи пад од око 2,5 одсто, казао је председник Русије и додао да је упркос прошлогодишњем паду овог показатеља, економија Русије почела да се опоравља већ у трећем и четвртом кварталу.

"Наш задатак је да подржимо и наставимо овај позитиван тренд", казао је.

Ипак, без обзира на одређени пад економије, који је био изазван санкцијама са Запада и невиђеним притисцима, неке од кључних привредних грана, као што су грађевинарство, пољопривреда, индустрија и одбрамбено-индустријски комплекс Русије забележили су раст и допринели су отварању нових радних места, нагласио је.

Ово је у великој мери омогућило да се у овако тешкој ситуацији у земљи одржи стабилност на тржишту рада и достигне најнижи ниво незапослености у новијој историји Русије, објаснио је Путин.

Ипак, лидер је нагласио да је потребно и даље добро радити како би се примања руских држављана повећала.

Коментаришући ситуацију са инфлацијом, председник Русије је казао да су на крају прошле године цене порасле за 11,9 одсто у поређењу са подацима из 2021. године, што је, како је оценио,"мање него што су предвиђале Централна банка и влада".

"Већ у другом кварталу ове године инфлација може да падне испод циљаних 4 одсто", рекао је, поновивши недавна предвиђања руског министра за економски развој.

"У првом кварталу очекујемо пад негде до пет одсто", казао је.

Путин је истакао и да је Русија свесна какви јој економски изазови предстоје у будућности и додао да се ови ризици не смеју ни умањити, ни преувеличати, преносе руски медији.

"Прошла година је била веома тешка за Русију, али смо успели да успешно превазиђемо економске ризике, укључујући и оне неочекиване. У суштини, мислим да смо врло добро радили прошле године", оценио је. Због тога, како је казао, у Русији већ знају какви их проблеми чекају, те је руски председник изразио наду да ће овај пут одговор на изазове бити још ефикаснији. 

"Прошли смо кроз ову 'шуму', не схватајући шта ће се следеће десити. Раеговали смо, што би се рекло, у ходу. Сада разумемо шта се дешава и са каквим ћемо се тешкоћама суочити. И наравно, ако ово знамо, онда би требало да будемо много ефикаснији", објаснио је. 

Коментаришући енергетску ситуацију у земљи, лидер је истакао да је производња руске нафте, без обзира на сакционе притиске са Запада, прошле године порасла за отприлике 2 одсто, док је обим њене производње достигао 535 милиона тона.

Иако је производња гаса у Руској Федерацији прошле године опала за 11,8 одсто, цене овог енергента су глобално порасле, те су компаније пословале са добрим профитом, додао је. 

Осим тога, Путин је дозволио енергетским и трговинским компанија, али и онима чија је основна делатност машиноградња, да одлуке доносе самостално, односно, без узимања у обзир мишљења страних акционера који долазе из непријатељских земаља. Компаније ће имати ово право до краја 2023. године.

Лидер је казао и да је потребно обратити посебну пажњу на све оне индустрије које су до сада биле концентрисане на извоз својих производа у друге земље. Потребно је одустати од извоза непрерађеног дрва и овакве производе оријентисати на унутрашње тржиште, рекао је Путин. У исто време, лидер је истакао да се не сме дозволити комплетан извоз приноса усева из земље, јер је потребно обезбедити прво стабилност на домаћем тржишту.

Руски председник обратио је пажњу и на војни одбрамбено-инудстријски сектор. Оценио је да је прошле године он доживео експанзију, те додао да се врло активан рад у овој сфери наставља и ове године.

Предузећа из ове области раде у неколико смена, а нека од њих скоро даноноћно. "С тим у вези, желим да се захвалим свим стручњацима који раде у нашој националној одбрамбеној индустрији за њихов тежак и одговоран рад. Значај ове индустрије је и иначе, а посебно данас, изузетно висок", нагласио је Путин.

image