Србија и Балкан

Савет Европе неће данас разматрати питање чланства тзв. Косова

Биро Савета Европе није ставио захтев Приштине на дневни ред, а министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је Србија за сада успела да одложи ту расправу
Савет Европе неће данас разматрати питање чланства тзв. Косоваwww.globallookpress.com © Council of Europe Parliamentary

Биро Савета Европе није предложио да се на дневном реду данашњег састанка нађе захтев Приштине за пријем у ту организацију, изјавила је за Танјуг шефица делегације Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе Биљана Пантић Пиља.

Пантић Пиља је јуче навела да се захтев тзв. Косова за чланство у Савету Европе неће наћи пред тим Комитетом.

Комитет министара Савета Европе састаје се данас, а прва тачка је усвајање дневног реда.

Иако је формално је могуће да се захтев Приштине и тада уврсти у процедуру, Биро то није препоручио те се то највероватније неће десити, пише Танјуг.

Србија одложила разматрање

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је јуче изјавио да је Србија успела да одложи разматрање овог питања на неко време.

"Успели смо у намерама да то не буде сутра на дневном реду. Сутра ујутру од 9.30 сати је седница Комитета министара и већ приликом усвајања дневног реда ћемо знати да ли ће остати онако како је данас. Ирци су нам обећали да то питање неће бити покренуто на седници и то се заиста десило. То наравно не значи да неко можда сутра неће покренути то питање на самој седници, али је мала вероватноћа да се то деси без неке озбиљније припреме", рекао је Дачић.

Косово је 12. маја званично поднело захтев за пуноправно чланство у Савету Европе, телу које се назива предворјем Европске уније.

Комитет министара Савета Европе je требало да расправља о овом питању још на јесењем заседању у октобру, а српска мисија у Стразбуру је за РТС тада рекла да је Београд интензивним дипломатским напорима успео то да спречи.

Украјина подржава чланство тзв. Косова у Савету Европе

Украјински посланик у СЕ Алексеј Гончаренко је тада затражио признање тзв. Косова и чланство ове самопроглашене државе у СЕ.

"Тренутно дванаест земаља Савета Европе не признаје Косово. Сада се вама обраћам – молим вас признате ову земљу као независну јер су се борили за своју будућност, за своју независност. Требало би да седе овде са нама, требало би да буду део Савета Европе", казао је Гончаренко на јесењем заседању Парламентарне скупштине Савета Европе.

Тиме би, сматра украјински посланик, "сви били јачи", а тзв. Косово би "цветало".

image
VV inauguration
banner