Свет

Питали Молдавију за НАТО: Ипак, не можемо сами

Председница Молдавије помно је пазила да не именује НАТО како не би изазвала Русију, примећује "Политико"
Питали Молдавију за НАТО: Ипак, не можемо самиwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Руска специјална војна операција у Украјини наводно је подстакла Молдавију да размотри одустајање од политике неутралности и уласка у "већи савез".

На питање да ли би ушли у НАТО, будући да се налазе близу попришта сукоба, председница Молдавије Маја Санду рекла је  за "Политико" да још увек разматрају следећи корак.

"Води се озбиљна дискусија о нашој способности да се одбранимо, да ли то можемо сами или да ли треба да будемо део већег савеза", рекла је Санду. "И ако у неком тренутку дођемо до закључка као нација да морамо да променимо неутралност, то би требало да се деси кроз демократски процес."

Бриселски портал наводи да је Санду помно пазила да не именује НАТО како не би изазвала Русију која је раније упозоравала да неће прихватити даљу војну сарадњу Молдавије и западних савезника.

Иако Молдавија није чланица НАТО-а, она сарађује са организацијом и доприноси мировним снагама на Косову и Метохији предвођеним НАТО, пише "Политико".

Највећа препрека даљој интеграцији Молдавије је то што су руски војници стационирани унутар земље, у региону Придњестровља.

Молдавија сада мора да изведе деликатан плес: да с једне стране остане верна свом прозападном и ЕУ путу, а с друге стране, да не заоштри односе са Русијом до тачке у којој би Москва могла да употреби војну силу, процењује "Политико".

Молдавија, која је под прозападном владом Санду посвећена придруживању ЕУ, добила је статус кандидата за чланство у Европској унији у јуну. Док су разговори о приступању у току, изгледи за чланство су још годинама удаљени.

image