Свет

После рампе из Анкаре, Финска мења плочу?

Фински шеф дипломатије који је прво рекао да би Хелсинки могао сам да аплицира за чланство у НАТО, сада мења став
© IMAGO/www.imago-images.dewww.globallookpress.com

Министар спољних послова Финске Пека Хависто, који је првобитно рекао да би Хелсинки, због сукоба Турске и Шведске, могао сам да настави са аплицирањем за чланство у НАТО, сада је променио изјаву.

Финска влада би могла "поново да процени ситуацију", ако Анкара не подржи кандидатуру Шведске или се читав процес развуче, рекао је Хависто финском медијском сервису "Иле" и додао да његова влада није очекивала никакав напредак у преговорима све до избора у Турској, који су заказани за мај.

Након што су на захтев Анкаре разговори о приступању две скандинавске земље Северноатлантској алијанси одложени на неодређено време, Хависто је променио причу и сада инсистира да је циљ Финске да постане чланица блока заједно са Шведском.

Министар је рекао да Хелсинки "нема план Б," као и да "у овом тренутку нема потребе за тим." Министар је нагласио да и Финска и Шведска "испуњавају НАТО критеријуме" и додао да би обе земље требало да се придруже блоку који предводе Сједињене Државе.

Хависто је такође рекао да је разговарао са шведским колегом Тобијасом Билстромом и генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом. Према речима финског министра спољних послова, шеф блока је потврдио да и сам НАТО жели да се две нордијске земље истовремено придруже блоку.

Разговори Турске са Финском и Шведском о приступању НАТО-у одложени су на захтев Анкаре и то на неодређено време, након што је турски председник Реџеп Тајип Ердоган упозорио Стокхолм да не очекује подршку Анкаре чланству у Алијанси након што су дозволили одржавање протеста десничара на ком је спаљен Куран.

Две нордијске земље, које су остале неутралне током Хладног рата, тврдиле су да морају да се придруже НАТО из, наводног, страха од Русије после почетка специјалне војне операције у Украјини.

Турска је, међутим, блокирала њихове пријаве захтевајући да Шведска и Финска одустану од ембарга на оружје који су наметнули Анкари. Уз то, Ердоган је инсистирао да две нордијске земље престану са пружањем подршке припадницима организација које Турска сматра терористичким, нарочито курдским.

Шведска и Финска су у начелу пристале на захтеве али их нису испуниле, бар не темпом који одговара Турској. Читава ствар је ескалирала протестом прошлог викенда.

image