Свет

Борис Џонсон одустао од премијерске функције да не би остао без 10 милиона фунти годишње?

Да је бивши британски премијер изгубио у трци за председника владе, његово богатство би се преполовило, тврде извори из индустрије забаве
Борис Џонсон одустао од премијерске функције да не би остао без 10 милиона фунти годишње?www.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Борис Џонсон би изгубио зараду од најмање 10 милиона фунти годишње од говора и продаје својих мемоара да је ушао у трку за премијерску позицију против Ришија Сунака и изгубио, тврде извори из индустрије забаве, који верују да су финансијски фактори играли улогу у његовој одлуци да се повуче.

Од када је поднео оставку у јулу, познато је да је бивши британски премијер био у преговорима са агенцијама за забаву, укључујући "Ендевор", који води амерички бизнисмен Ари Емануел, и "Хари Вокер агенцију" (ХВА), једну од њених подружница, чији су клијенти бивши амерички председници Бил Клинтон и Барак Обама и тенисерка Серена Вилијамс, преноси "Гардијан".

Неки од оних са којима је бивши британски премијер разговарао пре оставке Лиз Трас кажу да је Џонсонов потенцијал зараде износио око 20 милиона фунти годишње.

Већина торијеваца, укључујући Џонсонове присталице, верује да је главни разлог његовог повлачења из премијерске трке био тај што му је речено да ризикује да уништи Конзервативну странку, а тиме и своју репутацију.

Међутим, неки од његових савезника били су изненађени и разочараним његовом одлуком.

"Било је много људи узнемирених због Бориса", рекао је један високи званичник конзервативаца. "Јавно су га подржали само да би га видели како се повлачи у последњем тренутку. Нису разумели зашто."

Њихова конфузија се продубила у петак када је сер Грејам Брејди, председавајући Комитета конзервативаца 1922, јасно ставио до знања да је Џонсон дефинитивно добио довољно номинација (подршку најмање 100 посланика) да приступи коначном гласању посланика и потом гласању око 170.000 чланова странке који би имали последњу реч. У то време неки су сумњали да се приближио довољном броју номинација.

Порталу "Обсервер" је речено да су људи повезани са Емануелом јасно ставили до знања Џонсону да би, да је изгубио од Сунака, његова привлачност глобалној публици, а самим тим и добар део његове зараде, нестала. Наводно је индустрија талената веровала да ће се његова вредност преполовити, у најмању руку.

Џонсонов портпарол рекао је да финансијски разлози нису играли никакву улогу у његовој одлуци да се повуче и да су "потпуно ирелевантни".

Портпарол је поновио оно што је бивши премијер рекао у изјави када се повукао, а то је да не може да влада ако нема уједињену странку у парламенту. Другим речима, да би конзервативци били подељени између њега и Сунака.

После низа скандала, Џонсон је поднео оставку а на његово место у странци и на челу владе је дошла Лиз Трас. Она је поднела оставку после 44 дана на власти, а на њено место је дошао Сунак, бивши министар финансија у Џонсоновој влади.

image