Свет

Аналена Бербок: Ми ратујемо против Русије (ВИДЕО)

Mорамо да учинимо више да бисмо одбранили Украјину, морамо да учинимо више по питању тенкова, рекла је нeмачка министарка спољних послова
Аналена Бербок: Ми ратујемо против Русије (ВИДЕО)© Clemens Bilan - Pool/Getty Images

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок изјавила је да земље ЕУ треба да учине више да заједно одбране Украјину, јер, како је навела, заједно ратују против Русије, а не једни против других.

"Зато сам говорила претходних дана: Да, морамо да учинимо више да бисмо одбранили Украјину. Да, морамо да учинимо више, такође, по питању тенкова", рекла је она током дебате у Парламентарној скупштини Савета Европе у уторак.

"Али најбитнији, суштински део је да то учинимо заједно, да се не окривљујемо међусобно у Европи зато што се боримо у рату против Русије а не једни против других", закључила је Бербокова.

За разлику од канцелара Олафа Шолца који је сматрао да Немачка треба да буде опрезна при пружању подршке Кијеву како би избегла директан сукоб са Москвом, изјаве његове коалиционе партнере указују на ратнохушкачки став Бербокове. 

Ово није први пут да је Бербокова узбуркала јавност својим ставом о сукобу у Украјини. Она је на скупу ЕУ у Прагу прошлог августа рекла да намерава да испуни своја обећања Украјини "без обзира на то шта мисле моји немачки бирачи".

Немачке власти су данас потврдиле да ће испоручити Украјини 14 тенкова "леопард 2", а такође су дозволиле другим земљама које поседују ове тенкове да учине исто.

Немачки министар одбране Борис Писторијус најавио је да би први тенкови "леопард" могли да буду испоручени Украјини кроз три-четири месеца.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner