Свет

"Телеграф": Британија неће слати авионе Украјини, али пројектили дугог домета нису искључени

Власти у Великој Британији сматрају да би слање авиона довело до есклације сукоба, наводе извори из Краљевског ратног ваздухопловства
"Телеграф": Британија неће слати авионе Украјини, али пројектили дугог домета нису искључениwww.globallookpress.com © Christophe Gateau/dpa

Велика Британија не намерава да шаље борбене авионе у Украјину због забринутости да би такав потез довео до ескалације сукоба, објавио је "Телеграф" у среду, позивајући се на изворе из Краљевског ратног ваздухопловства.

Будући да Украјина користи старе совјетске авионе, обука за руковање британским "Тајфунима" вероватно бит трајала "годинама", указују извори.

Једнина опција била би да земље попут Пољске које поседују старе совјетске авионе њих понуде Кијеву, оценили су извори, додавши да власти у Великој Британији сматрају да би слање авиона било "превише ескалаторно."

Међутим, извори такође наводе да британске власти нису у потпуности "отписале" слање високопрецизних пројектила дугог домета, али да се та одлука тренутно "не разматра".

Немачка влада јуче је потврдила да ће Украјини послати 14 својих тенкова "леопард А26" кијевском режиму, док је председник САД најавио отпремање 31 "абрамс" тенка за Украјину.

Украјински председник Владимир Зеленски позвао је земље НАТО-а да Кијев снабдеју и ракетама дугог домета и војним авионима.

Амбасадор Русије у Немачкој Сергеј Нечајев рекао је да је одлука Берлина да Украјини пошаље тенкове "леопард 2" "веома опасна" јер "подиже сукоб на нови ниво".

Москва је више пута упозоравала Запад да престане са испорукама оружја Украјини, тврдећи да ће то само продужити сукоб и испаштање обичног украјинског народа.

image
VV inauguration
banner