Свет

"Њујорк тајмс": У Британији гладује све више деце - малишанима за ручак само кекс из народне кухиње

"Видите запослене, екипу која ради у хитној помоћи и наставнике како долазе код нас. Шта то говори о нашој заједници и држави", упитала је радница народне кухиње у источном Лондон Кингсли Фредрик за амерички лист
"Њујорк тајмс": У Британији гладује све више деце - малишанима за ручак само кекс из народне кухињеwww.globallookpress.com © F8-DASBILD/blickwinkel

Када васпитачици из Лондона Аслин Кори синови затраже ужину коју више не може да им приушти, она спусти ћебе на под и са њима се "игра пикника".

Узме једну поморанџу или јабуку коју је добила од народне кухиње при предшколској установи и подели је на трећине, наводи се у анализи "Њујорк тајмса".

"То радимо као некакву дечју занимацију. Они не знају да им се мама мучи", каже она.

Вечере су им, како наводи, најчешће само тестенина, а она сама неретко у потпуности прескаче оброк како би храну оставила деци.

У Британији у којој су цене намирница и енергената последњих месеци достигле рекордни ниво, невоље се виде на сваком кораку, пише амерички лист.  

Би-Би-Си је објавио десетине онлајн рецепата који по порцији коштају мање од једне фунте, поједине школе су искључиле грејање, а многе заједнице основале су "топле просторе" - загрејане јавне просторије за људе чији су домови превише хладни, наводи се у тексту.

Ипак, најшокантнији показатељ економске кризе у Великој Британији, једној од најбогатијих држава на свету, јесте то што се све већи број радника бори да прехрани своју децу.

"То што нам долазе запослени људи је ужасно", рекла је Вики Лонгбоун, свештеница која управља народном кухињом у Дербију у централној Енглеској.

За најтеже погођене радничке породице, криза се спремала већ неко време.  

Упркос расту запослености, многи у Великој Британији нису достигли потребан животни стандард, што их је учинило посебно рањивим када је инфлација пре неколико месеци достигла вишедеценијски максимум, а плате нису одржале корак.

Како пише "Њујорк тајмс", мере штедње које је британска влада предвођена конзервативцима деценијама спроводила "појеле су" део помоћи које се исплаћује породицама са ниским примањима, укључујући и радничким домаћинствима.

У октобру претходне године потрошачке цене у Британији порасле су за 11,1 одсто у односу на годину раније. Будући да су инфлацију покретали све већи трошкови за енергију и храну, породице са нижим приходима, које свакако троше већи део својих буџета на основне потрепштине, биле су несразмерно тешко погођене.

"Њујорк тајмс" наводи да, иако неки кључни статистички подаци попут информација о сиромаштву деце још нису доступни, постоје јасни знаци да су бројни радници у Великој Британији, укључујући запослене родитеље, под озбиљним притиском, те да је све више показатеља да многа деца код куће гладују.

Породице са запосленим родитељима сада чине значајан део корисника британских народних кухиња, пише амерички лист.

"Трусел траст" који води народне кухиње широм државе забележио је више од 300.000 нових корисника у првој половини прошле године, а саопштио је да су петину корисника средином 2022. године чинили чланови домаћинстава у којима је неко запослен.  

Лондонски "Хекни фуд бенк" је у децембру обезбедио оброке за 647 деце, у односу на 330 годину дана раније.

Неке школе су почеле да обезбеђују бесплатне оброке за сваког ученика (не само за оне који се квалификују кроз систем социјалне помоћи), а директор школе у сиромашном делу града рекао је "Њујорк тајмсу" да се све више деце и њихових родитеља за доручак ослања на бесплатни тост који школа поклања на улазним вратима.

"Видите екипу која ради у хитној помоћи и наставнике како иду у јавну кухињу. Шта то говори о нашој заједници, о држави?", рекла је Кингсли Фредрик из кухиње у источном Лондону на крају још једне ужурбане смене.

Касирка Шерон Грант рекла је њујоршком листу да је због високе цене енергената остајала без новца за храну.

Својим 15-годишњим синовима близанцима и 11-годишњој кћерки понекад за вечеру може да да само корнфлекс.Када је економска ситуација најлошија, она не може да им обезбеди никакав оброк, а наводи да је приметила да су почели да заостају са школским задацима.  

"Гладни су, и зато нису тако виспрени као некада", рекла је она.

Криза је према анализи фондације "Џозеф Раунтри" највише погодила грађане Лондона, зато што људе у престоници додатно притискају све скупље станарине.

Ипак, и Шкотска и север Енглеске су такође тешко погођени, пише "Њујорк тајмс".

Истраживање "ЈуГов-а" које је "Њујорк тајмс" наручио поводом овог извештаја показало је да је у Великој Британији 11 одсто људи рекло да су у последњих месец дана били гладни, али да нису јели због недостатка новца.

Пре пандемије, та цифра је износила само 5 одсто.

Извршна директорка групе од 10 школа у неким од најсиромашнијих области Лондона Кристала Џамил рекла је за "Њујорк тајмс" да свакодневно види последице кризе трошкова живота.

"Нека деца су за ручак почела да доносе само кесу кексића коју су њихови родитељи добили у народној кухињи. И поједини асистенти профеесора постали су корисници тзв. банака хране. Ово је срцепарајуће, поготову зато што су у питању сви наши људи", рекла је она.

"Шефс ин скулс", британска добротворна организација која обезбеђује школске оброке, навела је да су наставници пријавили да деца краду храну од другова из разреда како би је однела кући, као и да се често крију на игралишту када нису донели ништа за ручак.

За неку децу школски оброци су недавно постали једино поуздано и хранљиво јело, поручују наставници и добротворне организације.

image