Економија

Сиромаштво у Велсу: Једу храну за кућне љубимце, оброке загревају на радијаторима

Истраживања Би-Би-Сија руше стреотип о великим градовима као просперитетним
Сиромаштво у Велсу: Једу храну за кућне љубимце, оброке загревају на радијаторимаwww.globallookpress.com © Peter Arkell

Становници главног града Велса Кардифа приморани су да једу храну за кућне љубимце и да оброке загревају на радијатору. Истраживања Би-Би-Сија су показала да се шест најсиромашнијих заједница у Велсу налази у Кардифу.

"Још сам шокиран чињеницом да имамо људе који једу храну за кућне љубимце. Постоје и они који покушавају да загреју храну на радијатору или свећи. Ово шокантне приче су заправо истина", рекао је власник јавне кухиње "Шпајз" ("The Pantry") у источном делу Кардифа Марк Сид.

Према Сиду, становници Кардифа нису плаћени довољно да би приуштили основне ствари, а трошкови живота расту.  

Једна од корисница поменуте јавне кухиње Елизабет Вилијамс (54), 28 година живи у овом делу Кардифа. Вилијамсова је рекла да су она и њен супруг незапослени и да живе са сином, који је запослен и приморан да ради прековремено.

Рекла је да и њен син "мора да живи и има своје потребе", као и да чека на операцију. Обратила је пажњу да многе породице не могу да обезбеде деци основне потрепшине. 

Према истраживањима Би-Би-Сија, више од половине домаћинстава у Велсу је ускраћено за основне потребе, јер су грађани остали без посла или су оболели, имају инвалидитет, нижи ниво образовања или су приморани да живе у слабо загрејаним домовима. 

Главни град Велса Кардиф је на врху листе овог истраживања.

Директорка добротворне организације за борбу против сиромаштва "Беван фоундејшн" Викторија Винклер упозорила је на стереотип о великим градовима као просперитетним. 

"Стереотип је да је Кардиф просперитетан, а долине Велса сиромашне и ове бројке показују да то апсолутно није случај. Имате делове Кардифа који су просперитетни, али и прилично значајна подручја у којима људима не иде тако добро.То је важно јер стереотипи обликују оно што раде владе и локалне власти", проценила је Викторија Винклер.

То је констатовао и власник јавне кухиње Марк Сид: "Зграде расту, привреда цвета и фирме се селе овде - али постоји јаз и ми покушавамо да га затворимо".

image
VV inauguration
banner