Свет

"Силеџија који крши правила": Кина прозвала Америку због одлуке о тарифама

Кина се нада да ће САД показати дозу самоограничености и престати да се жале на сваки неповољан извештај панела, рекао кинески представник у Светској трговинској организацији
"Силеџија који крши правила": Кина прозвала Америку због одлуке о тарифамаwww.globallookpress.com © Cfoto

Представници Кине у Светској трговинској организацији (СТО) критиковали су САД и оптужиле их да се понашају као "силеџија који крши правила" током последњег подизања тензија између ових трговинских ривала, преноси Ројтерс.

Кинески амбасадор у СТО Ли Ченганг говорио је на састанку о трговинским споровима након што су САД поднеле жалбу на недавну пресуду те организације да је Вашингтон увођењем тарифа на метал прекршио међународна правила.

"Овакве акције Сједињених Држава јасно нам показују да се оне понашају као једнострани силеџија који ремети ланце испоруке", рекао је он, преноси британска агенција.

СТО је недавно донела неколико важних пресуда против САД, укључујући једну о металима која укључује Кину и одвојени спор са Хонг Конгом око етикетирања. Вашингтон већ дуго критикује систем спорова СТО сматрајући да он прекорачава своје надлежности и залаже се за његову реформу.

Међутим, СТО неће моћи да разматра жалбу Вашингтона јер је њено главно жалбено веће парализовано након што су Сједињене Државе блокирале избор нових судија.

"Кина се нада да ће САД показати дозу самоограничености и престати да се жале на сваки неповољан извештај панела, коју су саме САД створиле", додао је Ли.

image