Свет

Северна Кореја прети САД: Сносићете последице због лажних информација о трговини оружјем са Русијом

Такве неосноване гласине су провокација и покушај подривања угледа наше земље у свету, поручило је Министарство спољних послова
Северна Кореја прети САД: Сносићете последице због лажних информација о трговини оружјем са РусијомGetty © Chung Sung-Jun/Getty Images

Министарство спољних послова Северне Кореје саопштило је да су неистините информације о наводном договору о наоружању са Русијом и запретило Сједињеним Америчким Државама последицама због ширења таквих гласина, преноси ТАСС.

"Вашингтон је поново почео да говори о неоснованим гласинама о оружаном споразуму између Северне Кореје и Русије, у глупом покушају да оправда продају оружја Украјини. САД морају да схвате да ће се, ако наставе да шире измишљене лажи о нашој земљи, суочити са непожељним последицама", рекао је директор Одељења за послове САД при Министарству спољних послова те земље Квон Јунг Геун.

Према његовим речима, у Пјонгјангу се такве акције сматрају провокацијом и покушајем подривања угледа Северне Кореје у свету.

Дипломата је поновио да је актуелна ситуација у Украјини изазвана акцијама САД на штету руских безбедносних интереса, као и ширењем НАТО-а на исток. Како је навео, испоруке оружја Кијеву су криминалне и имају за циљ да међународну ситуацију "одрже у нестабилном стању".

Раније је портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби изјавио да је "Вагнер" група преузела пошиљку оружја из Северне Кореје, намењену руским снагама у Украјини.

"'Вагнер' широм света тражи добављаче оружја како би подржао специјалну војну операцију у Украјини. Можемо да потврдимо да је Северна Кореја Вагнеру прошлог месеца испоручила пешадијске ракете и пројектиле у Русију", изјавио је Џон Кирби пренео је "Глас Америке".

САД процењују да количина наоружања коју је испоручила Северна Кореја неће променити динамику ратовања у Украјини. Очекује се да ће Пјонгјанг Русији обезбедити још војне опреме, пренео је Ројтерс.

Руска страна је више пута наглашавала да јој за извођење специјалне војне операције у Украјини нису потребне стране залихе, јер се војно-индустријски комплекс земље успешно носи са задацима.

Још у новембру, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова назвала је лажима изјаве америчких званичника о испоруци артиљеријских граната из Северне Кореје Русији.

image