Свет

"Волстрит џорнал": Израел напао иранске војне објекте

Министар спољних послова Ирана Хосеин Амир-Абдолахиан назвао је напад "кукавичким ударом" чији је циљ стварање "несигурности у Ирану"
"Волстрит џорнал": Израел напао иранске војне објектеwww.globallookpress.com © Shadi Jarar'Ah/Keystone Press Agency

Израел је извео напад дроновима на одбрамбени комплекс у Ирану, пише "Волстрит џорнал", позивајући се на америчке званичнике.

"Израел је извео скривени напад беспилотним летелицама на ирански одбрамбени објекат у тренутку када Сједињене Америчке Државе и Израел траже нове могућности да обуздају нуклеарне и војне амбиције Техерана", пише лист и наводи да је у питању "све већа војна сарадња (Ирана) са Русијом".

Ирански званичници рекли су да је противваздушна одбрана земље одбранила покушај напада три мала дрона који су гађали фабрику муниције у граду Исфахан, која се налази у близини локације која припада Иранском свемирском истраживачком центру, који је под санкцијама САД због рада на програму балистичких ракета.

Израелска војска је одбила да коментарише.

Министар спољних послова Ирана Хосеин Амир-Абдолахиан назвао је напад "кукавичким ударом" чији је циљ стварање "несигурности у Ирану".

"Такве акције не могу утицати на одлучност и намеру наших стручњака за мирољубиви нуклеарни напредак", рекао је он, а пренела владина новинска служба ПадДолат.

"Волстрит џорнал" наглашава да је ово "први израелски удар за који се сазнало" откако је премијер Бењамин Нетанијаху преузео дужност.

Раније је телевизија "Ал Арабија" јавила, позивајући се на изворе, да су америчко ваздухопловство и "друга земља" напале војну фабрику иранског Министарства одбране. Са друге стране, амерички извори канала "Ал Хадат" тврде да Израел није умешан у напад, а сврха операције је да се "Ирану и Русији демонстрира" спремност САД да се супротставе "производњи и извозу (балистичког) оружја".

Агенција ИРНА је у недељу увече јавила да је снажна експлозија потресла град Исфахан, који се налази у централном делу Ирана. Касније је републичко Министарство одбране саопштило да је у суботу беспилотним летелицама извршен неуспешан напад на један од центара ресора. Један дрон је оборен, друга два су упала у одбрамбене замке и експлодирала. У нападу нико није повређен, причињена је мања материјална штета. Истовремено, у саопштењу није прецизирано кога Техеран сматра умешаним у напад.

image