Свет

Џонсон се после годину дана сетио шта му је рекао Путин; Кремљ: Нисмо претили, то је лаж

Бивши премијер Велике Британије Борис Џонсон са позиције посланика оптужио Путина да му је претио ракетним ударом
Џонсон се после годину дана сетио шта му је рекао Путин; Кремљ: Нисмо претили, то је лажGetty © Sean Gallup / Staff

Бивши премијер Велике Британије Борис Џонсон, са позиције посланика, оптужио је председника Русије Владимира Путина да му је претио ракетним ударом и то, како је рекао, у "изванредном" телефонском разговору уочи покретања војне операције у Украјини.

Како Џонсон тврди у интервјуу за Би-Би-Си, годину дана након почетка војне операције, Путин му је рекао да ће му за такав наводни напад бити "потребан само један минут".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков демантовао је ове Џонсонове тврдње наводећи да су у питању лажи.

"Не, то што је господин Џонсон рекао није тачно, уствари то је лаж. И, штавише,  свесна лаж, и питање је у коју сврху је ово изабрао такву варијанту представљања, или је то било несвесно, а он заправо није разумео о чему му је причао председник Путин. Онда је то мало непријатно за саговорнике нашег председника", рекао је Песков.

Напоменуо је да зна о чему су разговарали Путин и Џонсон.

"Није било претњи ракетним ударима. Говорећи о изазовима за безбедност Руске Федерације, председник Путин је напоменуо да, ако Украјина уђе у НАТО, потенцијално распоређивање НАТО или америчких пројектила значиће да ће свака ракета стићи до Москве за неколико минута", објаснио је Песков.

Занимљиво је да је Џонсон чекао чак годину дана да исприча причу о овој наводној претњи која би могла бити озбиљна по безбедност земље којом је управљао.

Та Џонсонова изјава део је документарца Би-Би-Сија који се бави разговорима и контактима руског председника са светским лидерима.

Џонсон је у том документарном филму искористио прилику да се прикаже као херој који је наводно упозорио Путина да би напад на Украјину довео до санкција Запада и да би већи број НАТО трупа био на руским границама.

Џонсон је себе представио као спасиоца који је Путина покушао да одврати од војне акције тако што му је обећао да се Украјина неће придружити НАТО-у у "догледној будућности".

"У једном тренутку ми је запретио и рекао: 'Борисе, не желим да те повредим, али пројектилу би требао само минут'", присетио се Џонсон наводног разговора с Путином.

"На основу опуштеног тона који је држао, призвука који је имао, мислим да се само играо са мојим покушајима да га натерам да преговара", навео је Џонсон.

Џонсонова изјава такође је проблематична, јер је након овако опасне претње по безбедност земље чекао чак девет дана да у Москву пошаље свог министра одбране.

Тек 11. фебруара британски министар одбране Бен Волас одлетео у Москву и састао се са руским колегом Сергејем Шојгуом.

Џонсон је искористио прилику да у интервјуу похвали свог пријатеља Владимира Зеленског и испричао је како му је понудио да напусти Украјину.

"Он не прихвата ту понуду, херојски је остао где јесте", испричао је Зеленски.

И посебно важно, Џонсон више није премијер Велике Британије, па је и одговорност за његове оптужбе мања. 

Имајући све у виду, јасно је зашто је Џонсон тек сада испричао ову наводну причу. Али шта је њен циљ?

Велика Британија већ од почетка руске војне операције Кијеву нуди савете како да се избори са нападима и то тако што украјинску страну увек охрабрује да настави борбе. Зато се и ова изјава Џонсона, баш у тренутку када Украјина добија још наоружања може видети само као наставак кампање Лондона да се бори против Русије али "до последњег Украјинца".

Ванредни професор на Катедри за европско право МГИМО Министарства спољних послова Русије Николај Топорнин оценио је да изјаве Џонсона о Путину нису сензација, јер Џонсон тренутно нема велику моћ.

"Џонсон је егзотичан политичар, увек морате да пазите шта говори. Поготово што је прошло скоро годину дана, а он одједном почиње да износи детаље. Зашто није говорио раније када је био премијер", упитао је Топорнин.

Према његовим речима, Џонсонове изјаве не изгледају сензационално и треба их третирати суздржано.

"Нема никакве сензације у овој изјави. Наравно, може се рећи да је он сада само народни посланик, да нема велику моћ, у ствари није одговоран ни за шта. Не доноси одлуке, ни за шта не одговара, јер има другачији статус", приметио је стручњак.

"Не мислим да он нешто измишља, вероватно су разговарали, и он је заиста упозорио Путина, и не само он", нагласио је.

image