Свет

Немачка опет против наоружавања Кијева: Тек што су одобрени тенкови, стижу борбени авиони?

Тек што је одобрена испорука тенкова "леопард" Кијеву, већ стижу позиви да се Украјина наружа и војним авионима
Немачка опет против наоружавања Кијева: Тек што су одобрени тенкови, стижу борбени авиони?© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Након што је Немачка одобрила да Украјини буду испоручени "леопард" тенкови, председавајући Минхенске конференције о безбедности Кристоф Хојзген изјавио је да се залаже за испоруку и борбених авиона Кијеву.

Он је на телевизији АРД рекао да би Украјини требало послати америчке борбене авионе Ф-16 или авионе совјетског дизајна из старих залиха ДДР-а.

Тумачећи стободно међународно право, Хојзген је навео да не постоје препреке страним снагама да снабдевају Украјину оружјем, укључујући и испоруку борбених авиона.

Сједињене Америчке Државе и Француска нису искључиле испоруку борбених авиона Украјини поред тенкова.

Међутим немачки канцелар Олаф Шолц одбио је данас могућност да се авиони доставе Украјини.

Он је казао да је против такмичења у томе ко нуди више у којем су у првом плану домаћи мотиви уместо помоћи Украјини.

Шолц је у ранијој изјави берлинском "Тагесшпиглу" казао да ако у Немачкој, чим се донесе једна одлука, почне следећа дебата, онда то не делује озбиљно и пољуљаће поверење грађана у одлуке владе.

Изричито против слања авиона Кијеву је и потпредседница социјалдемократа Саскија Ескен истичући да је "одлучујући фактор да Немачка и НАТО не постану страна у овом рату".

Истовремено, за Немачку је било важно да јасно стави до знања руском председнику Владимиру Путину да Берлин сваком одлуком "одбацује руску агресију", додала је она.

Представница Министарства одбране САД Сабрина Синг раније је рекла да Пентагон не искључује снабдевање Кијева америчким ловацима Ф-16. "Дефинитивно нећемо ништа да скинемо са дневног реда", рекла је она.

image
VV inauguration
banner