Свет

Председник Литваније: Повратак руских спортиста на Олимпијаду "пуцањ у ногу" Западу

Извршни комитет Међународног олимпијског комитета позвао на повратак руских и белоруских спортиста на међународна такмичења у неутралном статусу
Председник Литваније: Повратак руских спортиста на Олимпијаду "пуцањ у ногу" ЗападуGetty © Photo by Marc Piasecki/Getty Images

Председник Литваније Гитанас Науседа рекао је да ће Запад "пуцати себи у ногу" ако спортистима из Русије и Белорусије буде дозвољено да се такмиче на Олимпијади.

"Када ми, земље, народ Запада, сами тражимо начине да помогнемо Русији и покушавамо да ослабимо изолацију коју смо формирали у односу на њу, да дозволимо спортистима да учествују у званичним такмичења. То значи да сами штетимо својим поступцима, пуцамо себи у ноге", рекао је Науседа у интервјуу за "ЛРТ".

Председник Летонског олимпијског комитета Ђорђс Тикмерс рекао је да та земља  не би ишла на Олимпијске игре да се на њима дозволи учешће спортистима из Русије и Белорусије.

"Став Летоније је да ако би се ове Олимпијске игре одржавале сада и ако се очекује да ће на њима учествовати спортисти из Русије и Белорусије, мислим да наша репрезентација не би ишла на ове Игре", изјавио је Тикмерс.

Извршни комитет Међународног олимпијског комитета (МОК) је 25. јануара позвао на повратак руских и белоруских спортиста на међународна такмичења у неутралном статусу, при чему је предложио да се  забрани долазак спортистима који активно подржавају специјалну операцију у Украјини.

Саветник шефа кабинета украјинског председника Михаил Подољак обратио се председнику МОК-а Томасу Баху и назвао ту организацију "промотером рата" због става према присуству руских и белоруских спортиста на Олимпијади.

"МОК је срећан што види како Руска Федерација уништава Украјину, а затим нуди платформу за рекламирање геноцида и подстиче даља убиства. Очигледно, рубља која купује олимпијско лицемерје не мирише на украјинску крв", поручио је Подољак.

Међународи олимпијски комитет је назвао ове оптужбе клеветничким.

"МОК најоштрије одбацује ову и друге клеветничке изјаве. Оне не могу представљати основу за било какву конструктивну дискусију", наводи се у саопштењу.

image