Свет

Орбан Украјинцима: Одустаните, Русија ће победити

Мађарски премијер удара контру Западу
Орбан Украјинцима: Одустаните, Русија ће победити© Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI via AP

Док Европска унија шаље тенкове и другу помоћ Украјини, мађарски премијер отворено доводи у питање одрживост Украјине као суверене државе. У Будимпешти, његова влада је по улицама поставила билборде који се противе западним санкцијама Москви. Мађарска државна опера поставља представу „Рат и мир“ Сергеја Прокофјева.

Русија је већ успела да од Украјине направи олупину којом се не може управљати, рекао је недавно Виктор Орбан. "Сада је Авганистан", рекао је он о Украјини и додао да Владимир Путин неће изгубити и да је време на страни Русије, док је Украјина "ничија земља".

Та порука, пише "Политико" дијаметрално је супротна реторици која се шири око остатка западне алијансе, која је само прошле недеље прешла још једну црвену линију када је обећала да ће Украјини дати десетине модерних тенкова. Изјаве Виктора Орбана такође повећавају тензије између Мађарске и суседне Украјине.

У Будимпешти, тврди бриселски портал, Орбанов приступ се делимично доживљава као политички трик, покушај да се скрене пажња са економских проблема земље и подиђе "националистичким" биралима. Стручњаци ипак упозоравају да је Орбанова реторика више од само краткорочног политикантства — мађарски лидер, кажу, жели да сачува свој дугогодишњи однос са Кремљом.

У сваком случају, последице илуструју растући јаз између Орбана и остатка његових савезника из ЕУ и НАТО.

"Политички лидери у влади Мађарске често говоре о промовисању мира, али — од осуде санкција до прихватања руских предлога о прекиду ватре — они настављају да гурају политику коју подржава Путин", рекао је "Политику" Дејвид Пресман, амерички амбасадор у Будимпешти.

"Придружујемо се позиву мађарске владе на мир, али ти позиви треба да буду упућени Владимиру Путину", навео је он и додао да ће Вашингтон "наставити да се залаже за окончање овог рата тако што ће одлучно стајати уз његове жртве".

Док већина западних влада упорно наставља да шаље војну помоћ Украјини, Будимпешта упорно остаје при свом ставу да Кијев једноставно треба да престане да се бори.

"Наша елементарна хуманост и морални осећај захтева да учинимо све што можемо да замрзнемо линију фронта, да дође до прекида ватре и да преговори отпочну", рекао је Орбан.

Циљеви

Стручњаци кажу да Орбан није антиукрајински настројен – његова реторика је једноставно покушај да седи на две столице и освоји политичке поене код куће.

Премијер је годинама проводио двоструку спољну политику: уживајући у предностима чланства у ЕУ и НАТО-у док је развијао уносне односе са Москвом, Пекингом и другима.

Иако је осудио руску специјалну војну операцију у Украјини, није одустао од свог пријатељског става према Москви.

Мађарска још увек ради на пројекту проширења нуклеарне електране заједно са руским "Росатомом". А мађарски званичници настављају да путују у Русију да разговарају о енергетским споразумима. Земља, која је у великој мери зависна од руског гаса, потписала је споразум о још већим испорукама прошлог лета — док су друге европске земље покушавале да смање увоз.

И док је Будимпешта одобрила пакете санкција ЕУ, Орбан је настојао да ублажи неке одредбе. У међувремену, код куће, он је водио огромну кампању против санкција окривљујући Брисел за економске проблеме Мађарске.

Историја

Мађарска и Украјина такође имају дуге, проблематичне односе због спора око језичких права мађарске мањине у западној Украјини, а Орбанов став је, наводи портал, само продубио те тензије.

"Ово је, нажалост, очигледно руска реторика", рекла је Ивана Климпуш-Цинцадзе, председница одбора украјинског парламента за европске интеграције. "Мађарска је дуго била непријатељ слободе", рекла је она и додала да је Кијев "изненађен" што мађарске изјаве и активности "још нису добиле одговарајући одговор унутар ЕУ и НАТО-а".

Кијев је после коментара Орбана повукао свог амбасадора, на шта је мађарско министарство спољних послова поручило да сукоб претвара делове Украјине "у пустош". Због тога, наводи министарство, "Мађарска жели мир и тренутни прекид ватре уместо испоруке оружја".

Експерти кажу и да је реторика премијера о Украјини делом последица раних погрешних процена о путањи сукоба.

"Влада се кладила на брзо решење сукоба и надала се да ће Мађарска имати користи од одржавања односа са Русијом", рекла је Зселике Чаки, сарадница Европског универзитетског института.

"Неки су очигледно мислили да би Мађарска могла да постане нека врста 'мост' између Русије и остатка Европе и да ће у међувремену остварити трговинске и друге користи", рекла је она и додала да је сада "јасно да се то неће догодити".

Они који лично добро познају премијера кажу да је део објашњења за Орбанове контроверзне коментаре то што каријерни политичар воли да буде отворен о питањима за која верује да су други лидери превише стидљиви да размотре.

"Мислим да то ради зато што верује да то заправо мисле многи Европљани — и очекује да Европа на крају неће стајати уз Украјину", рекла је Жужана Селењи, која је била члан Орбанове странке Фидес почетком 1990-их, а сада је критичар власти.

У разговору са страним конзервативцима, Орбан је алудирао на своје уверење да се неки политичари потајно слажу с њим. "Немци пате јер знају шта је у њиховом националном интересу, али не могу то да кажу", рекао је он.

Портал "Политико" пак тврди да у Будимпешти постоји осећај да Орбан критикује одговор Запада на ситуацију у Украјини јер он и њему блиски кругови имају економских користи од веза са Москвом.

Ту је, пише бриселски портал, и "традиција антизападњаштва" у Мађарској која одговара делу Орбановог бирачког тела, мада постоје и "антируска" осећања која су сада слабије изражена.

А Орбан, увек прагматичан, покушава да своје могућности задржи отвореним и остави себи маневарског простора, закључује "Политико".

image