Свет

Цензури нема краја: Амбасадори ЕУ постигли договор о забрани још три руска медија

Сада ове мере морају да одобре министри спољних послова земаља ЕУ, јавља ТАСС
Цензури нема краја: Амбасадори ЕУ постигли договор о забрани још три руска медијаGetty © Francis Dean/Corbis via Getty Images

Амбасадори ЕУ данас су се сагласили у начелу да четири руска медија додају на листу санкција ЕУ због, како кажу, ширења пропаганде, потврдила је на Иксу комесар ЕУ за вредности и транспарентност Вера Јурова.

"На листу санкционисаних додате су четири пропагандне мреже повезане са Кремљом: 'Глас Европе', 'РИА Новости', 'Известија' и 'Руска газета', објавила је Јурова и додала да је такође забрањено руско финансирање европских медија, невладиних организација и политичких странака, преноси Ројтерс.

Обе мере су део планираног 14. пакета санкција Русији, наводи се у званичном документу у који је Ројтерс имао увид прошле недеље.

ЕУ је раније увела санкције руским државним медијима РТ и Спутњик, а за сада није прецизирала које мере ће се примењивати на медије који су додати на листу санкционисаних.

Раније се Кристоф де Врис, стручњак за унутрашње послове из немачке странке ЦДУ, пожалио да људи у Немачкој и даље гледају РТ, упркос томе што је наша медијска кућа забрањена унутар ЕУ.

Такође, украјински медиј на енглеском језику "Ми смо Украјина" се пожалио што жали да је наша медијска кућа "широко доступан путем интернета, кабловског и сателитског емитовања", а као и да је РТ током година "развио мрежу запослених и наратива који помажу да се побољша имиџ Русије".

image