Свет

Лажне наде Кијеву даје врх из Брисела: Неће бити брзог уласка Украјине у Европску унију

Званичници Брисела, уместо да кажу да је нереално брзо учлањење Украјине у Европску унију, охрабрују и дају лажне наде Кијеву
Лажне наде Кијеву даје врх из Брисела: Неће бити брзог уласка Украјине у Европску унијуwww.globallookpress.com © IMAGO/The Presidential Office

Земље чланице ЕУ упозориле су Брисел да не даје Украјини нереалне наде и поткрепљује очекивања да ће та држава брзо постати чланица блока, објавио је "Фајненшл тајмс".

Та информација стиже уочи доласка званичника Европске уније Урсуле фон дер Лајен и Шарла Мишела у Кијев, где се очекује да ће украјински председник Владимир Зеленски лобирати за што брже чланство земље у ЕУ, коришћење замрзнуте руске имовине за финансирање реконструкције Украјине и тражити да буде основан суд који би Русима судио за наводне ратне злочине.

Дипломате из чланица ЕУ забринуте су што су неостварива украјинска очекивања, укључујући приступање ЕУ до 2026, охрабрили, уместо да их ублаже, највиши званичници Брисела.

"Ниједан политички лидер не жели да буде на погрешној страни историје... Нико не жели да буде окривљен да не чини довољно", објавио је "Фајненшл тајмс" речи неименованог дипломате ЕУ.

Европска унија је, осим слања војне, хуманитарне и финансијске помоћи, обећала Кијеву улазак у тај блок иако не испуњава стандарде који се захтевају од осталих земаља кандидата. Брисел је чак увео бројне санкције Русији које су више нашкодиле економијама земаља чланица.

Али док су неке државе чланице централне и источне Европе прихватале украјинске захтеве, друге северне и западне престонице брину о томе како би украјинско бројно, а сиромашно становништво и огроман пољопривредни сектор могли да буду интегрисани у ЕУ, пише "Фајненшл тајмс".

И док је француски председник Емануел Макрон био опрезан у погледу брзине придруживања Украјине, упозоравајући да би процес могао да потраје "неколико деценија", руководство ЕУ је охрабривало Кијев у нереалним захтевима.

Фон дер Лајен рекла је током посете Кијеву у септембру рекла да је "процес приступања на добром путу". "Импресивно је видети брзину, одлучност, прецизност којом напредујете", додала је она.

Председник Европског савета Мишел рекао је овог месеца да "не треба штедети напоре да ово обећање претворимо у стварност што је брже могуће". "Украјина је ЕУ, а ЕУ је Украјина", рекао је он у украјинском парламенту.

Та реторика је створила очекивања у Кијеву да заслужује посебне привилегије и брз улазак у блок.

"Неће бити брзог пута за чланство Украјине у ЕУ", рекао је други дипломата ЕУ. "Постоји ризик да се реторика сукоби са стварношћу.

Више званичника држава чланица изјавило је за "Фајненшел тајмс" да би Европска комисија требало да јасно стави до знања Украјини да постоје огромне препреке пред почетак формалних преговора о приступању, који сами по себи могу да потрају деценију или више.

"Тај јаз, између обећања и стварности, већ неко време расте. И долазимо до тачке у којој је превише широк", рекао је трећи дипломата ЕУ. "Изгледа да верују да тек сутра могу постати чланови. А то очигледно није реално."

Такмиче се ко ће више бити "проукрајински", а само дају лажне наде Кијеву

Фон дер Лајен и други званичници састаће се са представницима украјинске владе у оквиру путовања, са Мишелом, који представља 27 држава чланица, који ће у петак одржати самит са Зеленским.

"Сви смо приметили реформски замах који је у току у Украјини", рекао је један високи званичник ЕУ уочи састанака, указујући, на пример, на рад на владавини закона и напорима за борбу против корупције.

Како је најављено, у разговорима у Кијеву биће истакнута потреба за даљим реформама, док ће се дотакнути и економска сарадња и смањење трговинских баријера са ЕУ.

Мишел и фон дер Лајен су инсистирали на позиву државама чланицама да истраже начине да искористе средства руске централне банке замрзнуте у европским банкама и да тај новац искористе у реконструкцији Украјине.

"Фон дер Лајен и Мишел можда надмашују једни друге у томе ко може да се покаже као више проукрајински", рекао је један од дипломата ЕУ.

Украјина, Брисел и Светска банка прошлог септембра проценили су да би трошак реконструкције Украјине био скоро 350 милијарди евра, а цена је од тада само расла јер су руски ракетни и напади дроновима додатно оштетили инфраструктуру.

Али ти позиви за слање новца упућени су упркос великим питањима унутар саме Комисије о томе колико би таква прерасподела средстава била изводљива.

Дидиер Реиндерс, европски комесар за правосуђе, рекао је за ФТ ове недеље да је идеја о коришћењу имовине руске владе "веома сложено питање". "Рекао бих не само због правне стране, већ и због функционисања монетарног система", казао је он.

У ЕУ је такође не постоји договор о прављењу трибунала за наводне ратне злочине руских војника у Украјини.

image