Свет

Пентагон: Украјина неће скоро повратити Крим

Кијев бесан због процене америчког министарства одбране
Пентагон: Украјина неће скоро повратити Кримwww.globallookpress.com © vk.com/crimeabadnews

Украјинске снаге вероватно неће успети да поврате Крим у блиској будућности, рекла су четири висока званичника Министарства одбране члановима Комитета за оружане снаге током "поверљивог брифинга". Ова процена ће сигурно фрустрирати Кијев који је више пута поновио да је повратак полуострва један од њихових главних циљева, преноси "Политико".

Нејасно је шта је званичнике навело на ту процену, али је очигледно да Пентагон не верује да Украјина има снаге и способности да протера руске трупе са полуострва које је Москва заузела пре скоро деценију.

Сличну ствар алудирао је последњих недеља генерал Марк Мили, начелник генералштаба САД.

"И даље тврдим да би ове године било веома, веома тешко војно истерати руске снаге са свих територија Украјине", рекао је пре неколико дана у Немачкој. "То не значи да се то не може десити. Не значи да се то неће десити, али ће бити веома, веома тешко", додао је Мили.

Русија је повратила Крим 2014. године, а питање поновног заузимања полуострва нешто је на чему Кијев упорно инсистира.

Амерички "Политико" преноси, позивајући се на украјинске изворе, да је администрација Владимира Зеленског "бесна" због генералових коментара, нарочито у јеку припрема за пролећну офанзиву.

Говорећи на Светском економском форуму у Давосу прошлог месеца, саветник Зеленског Андриј Јермак одбацио је идеју украјинске победе без заузимања Крима.

"То је апсолутно неприхватљиво", рекао је Јермак и додао да победа значи обнављање међународно признатих граница Украјине "укључујући Донбас и Крим".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner