Свет

Шведско додворавање Ердогану: Пооштравају закон о тероризму

У духу обећања Турској, да ће појачати борбу против тероризма, а због будућег одобрења и уласка у НАТО, Шведска доноси нови закон
Шведско додворавање Ердогану: Пооштравају закон о тероризмуGetty © Murat Taner

Шведске власти саопштиле су да ће радити на пооштравању закона о чланству у терористичким организацијама, након заједничког споразума са Турском о сузбијању тероризма, са циљем да се превазиђу турски приговори за чланство ове државе у НАТО.

Шведски министар правде Гунар Стромер је нови закон, за који се шведска влада нада да ће бити усвојен у јуну, оценио као "далекосежну криминализацију", преноси Ројтерс.

"Далекосежна криминализација ће дати властима много шира овлашћења да притворе и гоне оне који су осумњичени да помажу терористичким организацијама. Било финансијски или другим средствима", рекао је Стромер.

"До сада је било тешко гонити људе осим ако акције могу бити повезане са одређеним терористичким актом", рекао је Стромер и додао да би нови закон обухватио све облике учешћа у тероризму.

Стромер је указао да потреба за строжим законима постоји још од напада у центру Стокхолма 2017. године, када је наоружани нападач убио пет особа пуцајући на људе у прометној трговачкој улици, као и да се ниво претње Шведској повећао након паљења Курана испред турске амбасаде у Стокхолму прошлог месеца.

Шведска и Финска су прошле године поднеле захтев за улазак у НАТО, али се суочавају са примедбама Турске.

Шведска се обавезала да ће појачати сарадњу са Турском у борби против тероризма као део споразума постигнутог у јуну.

image