Свет

ЕУ саветује како да изгледате као озбиљан политичар: Носите одело, а не зелене мајице као Зеленски

Уочи посете ЕУ званичника Украјини, из Брисела стигао савет: Одело чини политичара
ЕУ саветује како да изгледате као озбиљан политичар: Носите одело, а не зелене мајице као Зеленски© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Европским званичницима који су се припремали за дводневни самит у Украјини стигла је интерна белешка са врло јасним смерницама: Заборавите униформе, маслинастозелене, беж или превише јарке боје и носите "стандардну пословну одећу".

Разлог за слање белешке, у коју је "Политико" имао увид, наводно је покушај да се "војни стајлинг" резервише за домаћине и украјинског председника Владимира Зеленског који се од зелене мајице не одваја ни приликом званичних посета, нпр. Сједињеним Државама, свом највећем савезнику.

Званичници ЕУ раније су налазили начина да покажу солидарност са Украјином. Током свог годишњег говора о стању у ЕУ, председница Комисије Урсула фон дер Лајен носила је јарко жуту и плаву одећу - што су боје украјинске заставе. Њој су се придружиле и друге комесарке у публици, пославши јединствену "модну" поруку.

У меморандуму Генералног секретаријата Комисије није дато никакво објашњење за забрану јарких боја током посете Украјини данас и сутра, али су дипломате ЕУ рекле су да је то у складу са очекивањима широм континента да се не претерује са симболиком и да остану доследни политичкој поруци.

ЕУ ће, на крају крајева, можда морати да разочара Украјину када је, на пример, реч о брзом приступању блоку, пише бриселски портал.

Учесници самита позвани су да путују "лагано" са ранцем или торбом, без тешких кофера. У белешци се додаје да, "пошто је немогуће предвидети тачно време путовања, препоручљиво је да будете спремни да по доласку идете директно из воза на састанке."

Као практичан савет уочи зимског путовања, путницима је речено да су "удобне ципеле препоручљиве, а такође и топла јакна/капут".

Удобност путовања је, међутим, дискутабилна. "Кутије са хладном храном биће подељене у возу, али будите спремни за основне намирнице", упозорава се у белешци.

И сам воз ће бити пун, далеко од удобног купеа који је француски председник Емануел Макрон имао током свог путовања возом у Украјину прошле године. "Постојаће лежајеви за спавање са једним заједничким тоалетом у сваком вагону, купатила нема", наводи се у упутствима.

Да би се избегло да путовање заличи на ђачку екскурзију, хотелске собе су резервисане у Кијеву "за дневну употребу" под условом да буде времена за одлазак у њих пре почетка састанака.

image